Krupnik przygotowany na kremie z cukinii. To świetny sposób na urozmaicenie menu. Jeden dzień jest krem, a na drugi „przerobiony” na konkretniejszą zupę. Podobnie zrobiłam niedawno z kremem z kalarepy albo kremem kalafiorowym.
Krem z cukinii
- 50 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 500 g cukinii
- 500 g wody
- 1 kostka bulionowa (warzywna lub drobiowa)
- 1 łyżeczka soli
- 40 serka kanapkowego śmietankowego lub sera topionego
Pozostałe składniki:
- 500 g filetu z piersi kurczaka
- wiosenna mieszanka warzyw (1/2 opakowania)
- 2 ziemniaki
- 4 łyżki kaszy jęczmiennej
Cebulę i czosnek posiekaj (u mnie w Thermomix 3 s / obr. 5). Dodaj cukinię pokrojoną na duże kawałki, wodę i kostkę bulionową. Gotuj 15 min / 100 st. C / obr. 1. Następnie dodaj serek i dokładnie zmiksuj na gładki krem – blenderem lub malakserem (u mnie TM 1 min / obr 4-8). Na tym etapie można zakończyć i podać zupę-krem. Np. z grzankami lub makaronem.
Następnie dorzuć kurczaka pokrojonego w kostkę kurczaka oraz mieszankę warzyw, ziemniaki (2 szt.), i kaszę jęczmienną. Gotuj do miękkości kaszy. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami (np. mieszanką do sałatek).
Co to jest wiosenna mieszanka warzyw?
Tak się nazywa. Chyba wiele marek ma takie mieszanki. Moja była z Biedronki.