Absolutnie najbardziej klasyczna wersja pesto – z bazylią i orzeszkami pinii (podobna do tej wersji uproszczonej klasycznego pesto). Sos jest oczywiście świetny do makaronu, ale równie fajnie smakuje z gnocchi / kopytkami, a także doskonale zastępuje masło na kanapce. My lubimy je zarówno do szynki, pieczonego mięsa jak i sera.
Polecam też inne wersje pesto:
– pesto bazyliowe z pestkami dyni
– pesto słonecznikowo-brokułowe
– pesto po polsku – z ziemniakiem
Pesto można wykorzystać m.in. do:
– kopytek z pesto (super do kurczaka lub łososia pieczonego – na pesto fajnie podsmaża się resztkę klusek)
- 40 – 50 g sera parmezan lub pecorino
- 20 – 30 g orzeszków piniowych
- ½ – 1 ząbek czosnku
- 25 g świeżej bazylii (1 doniczka)
- 75 – 100 g oleju
- ¼ – ½ łyżeczki soli
Rozdrobnij ser (w Thermomix 15 s / obr. 5). Następnie dodaj pozostałe składniki i zblenduj na gładki sos – 60 s / obr. 10.
Jeśli pragniesz sos przechować, przełóż go do słoika i zalej oliwą – tak żeby nie dostawało się powietrze. W takich warunkach powinien wytrzymać ok. miesiąca.