Halibut na szpinaku z porem i ricottą

A dokładniej, halibut pieczony pod panko z suszonymi pomidorami i serem pecorino romano, podany na/obok szpinaku z porem, ricottą i jeszcze odrobiną sera pecorino oraz gnocchi / kopytek ziemniaczanych.

Halibut na szpinaku z porem

Składniki na halibuta w posypce:

  • świeży halibut
  • sok z cytryny
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 1-2 łyżki sera pecorino Romano (lub parmezanu)
  • 4 suszone pomidory w oleju z ziołami
  • 8-10 łyżeczek panierki panko lub bułki tartej

Składniki na szpinak:

  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 1 por
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 opakowania szpinaku baby, świeżego
  • 1 łyżka tartego sera pecorino romano lub parmezanu
  • 1/2 opakowania serka ricotta (niekoniecznie)
  • sól i świeżo mielony pieprz

Dodatkowo, do podania:

  • puree ziemniaczane, kopytka

Ser i pomidory rozdrobnij w malakserze. Dodaj panko. Tak przygotowaną posypkę rozłóż na rybie, wcześniej skropionej sokiem z cytryny i oprószonej solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Włóż w folię do pieczenia i wstaw do piekarnika i zapiekaj ok. 20 minut w 180 st. C.

Por pokrój w talarki i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj czosnek, a następnie szpinak. Następnie wmieszaj oba rodzaje serów i dopraw do smaku.

Podawaj halibuta ze szpinakiem i ziemniaczkami z wody, puree ziemniaczanym, kopytkami lub ryżem.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*