A dokładniej, halibut pieczony pod panko z suszonymi pomidorami i serem pecorino romano, podany na/obok szpinaku z porem, ricottą i jeszcze odrobiną sera pecorino oraz gnocchi / kopytek ziemniaczanych.
Składniki na halibuta w posypce:
- świeży halibut
- sok z cytryny
- sól i świeżo mielony pieprz
- 1-2 łyżki sera pecorino Romano (lub parmezanu)
- 4 suszone pomidory w oleju z ziołami
- 8-10 łyżeczek panierki panko lub bułki tartej
Składniki na szpinak:
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 1 por
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 opakowania szpinaku baby, świeżego
- 1 łyżka tartego sera pecorino romano lub parmezanu
- 1/2 opakowania serka ricotta (niekoniecznie)
- sól i świeżo mielony pieprz
Dodatkowo, do podania:
- puree ziemniaczane, kopytka
Ser i pomidory rozdrobnij w malakserze. Dodaj panko. Tak przygotowaną posypkę rozłóż na rybie, wcześniej skropionej sokiem z cytryny i oprószonej solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Włóż w folię do pieczenia i wstaw do piekarnika i zapiekaj ok. 20 minut w 180 st. C.
Por pokrój w talarki i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj czosnek, a następnie szpinak. Następnie wmieszaj oba rodzaje serów i dopraw do smaku.
Podawaj halibuta ze szpinakiem i ziemniaczkami z wody, puree ziemniaczanym, kopytkami lub ryżem.