Ciasteczka owsiane, to te w środku, obok czekoladowych z fiołkami i kruchych z wodą różaną. Dodałam do nich kawałki czekolady, które nieco się roztopiły dając marmurkowy efekt. Przepis jest praktycznie taki sam jak na ciasteczkach z fiołkami i białą czekoladą. Zmieniłam jedynie rodzaj czekolady. Niemniej smak i wygląd ciastek dość diametralnie się zmienił.
Przepis na ok. 20 szt.
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 mleczna czekolada
- garść fiołków
Roztop masło. Dodaj cukier i chwilę przestudź. Wmieszaj jajko, tak by powstała gładka masa. Następnie dodaj mąkę z sodą i płatkami owsianymi. Na koniec wmieszaj pokrojoną na kawałki czekoladę i posiekane kwiaty. Poczekaj 3-5 min aż ciasto lekko zgęstnieje. Wykładaj porcjami na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz ok. 10 min w 180 st. C.
[…] Empatii”, prócz czekoladowych ciasteczek z fiołkami, upiekłam też różane i owsiane z czekoladą. Te pierwsze to te jasne, malutkie, bardzo kruche i pachnące różą. Aromat zawdzięczają wodzie […]
[…] dostarczyła mi kwiaty, a koleżanka Jadzia pomogła zrobić z nich ciastka – czekoladowe i owsiane. Po wyczerpaniu zapasu fiołków, spontanicznie stworzyłyśmy jeszcze ciasteczka różane. Na […]