Marmurkowe ciasteczka owsiane z fiołkami

Ciasteczka owsiane, to te w środku, obok czekoladowych z fiołkami i kruchych z wodą różaną. Dodałam do nich kawałki czekolady, które nieco się roztopiły dając marmurkowy efekt. Przepis jest praktycznie taki sam jak na ciasteczkach z fiołkami i białą czekoladą. Zmieniłam jedynie rodzaj czekolady. Niemniej smak i wygląd ciastek dość diametralnie się zmienił.

Przepis na ok. 20 szt.

  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 mleczna czekolada
  • garść fiołków

Roztop masło. Dodaj cukier i chwilę przestudź. Wmieszaj jajko, tak by powstała gładka  masa. Następnie dodaj mąkę z sodą i płatkami owsianymi. Na koniec wmieszaj pokrojoną na kawałki czekoladę i posiekane kwiaty. Poczekaj 3-5 min aż ciasto lekko zgęstnieje. Wykładaj porcjami na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz ok. 10 min w 180 st. C.

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*