Na akcję „Tramwaj Empatii”, prócz czekoladowych ciasteczek z fiołkami, upiekłam też różane i owsiane z czekoladą. Te pierwsze to te jasne, malutkie, bardzo kruche i pachnące różą. Aromat zawdzięczają wodzie różanej, którą bez trudu można kupić w Kuchniach Świata. Polecam dodać do nich jeszcze posiekane kwiaty róży. I podawać z krystalizowanymi płatkami.
- 200 g masła
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 żółtko
- 3 łyżki wody różanej
Rozetrzyj masło z mąką i cukrem. Dodaj żółtko oraz wodę różaną. Wstaw ciasto do lodówki na ok. 30 min. Następnie wykładaj jego niewielki porcje na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz ok. 10 min w temp. 180 st. C.
[…] na talerzuróżeDrukujKto powiedział, że różna nadaje się tylko do słodkości? Co prawda różane ciasteczka albo krystalizowane płatki róży były pyszne, ale indyk w różanej panierce równie ciekawy. Po […]
Bardzo proste i na pewno genialne w smaku. Nutę różaną uwielbiam!
[…] talerzupłatki owsianeDrukujCiasteczka owsiane, to te w środku, obok czekoladowych z fiołkami i kruchych z wodą różaną. Dodałam do nich kawałki czekolady, które nieco się roztopiły dając marmurkowy efekt. […]
[…] ok. 6 zł. A użyć możecie ją nie tylko do kawy. Ale np. również perskiego ciasta miłości, kruchych ciasteczek z wodą różaną czy owsianki z wodą […]
[…] się na rynku. Dodałam je po prostu do podstawowego przepisu na kruche ciasteczka (patrz: różane kruche ciastecza) i lekko podkolorowałam barwnikiem spożywczym (to krok opcjonalny). Zdecydowanie najbardziej do […]