Zapowiedziałam jakiś czas temu, że poeksperymentuję trochę więcej z jadalnymi kwiatami. I słowa dotrzymuję. W najbliższych dniach podzielę się z Wami swoimi pomysłami na zastosowanie róż, fiołków, aksamitek i goździków w kuchni.
Zacznę od pokazania moich krystalizowanych płatków róż. Świetnie nadają się do dekoracji ciast, lodów i wszelkich innych deserów. Można je też jeść tak po prostu, same. Świetnie chrupią i mają wspaniały, delikatnie różany aromat.
- płatki róży
- białko
- drobny cukier kryształ
Otocz płatki róż białkiem, najlepiej za pomocą pędzla cukierniczego. Zanurz w cukrze lub obsyp cukrem. Ułóż na talerzu i pozostaw na noc do wysuszenia.
no, Kasiu, zachwycające!
Pozdrawiam.
Dziękuję.
wow, piękne ze zal byłoby i je zjeść.
Jak już się je spróbuje to nie jest żal bo smakują naprawdę fajnie.
Wow! Są piękne. Kojarzą mi się z lekkością połączoną z klasą. Idealne do ozdabiania wypieków, albo talerzy.
wyglada przeslicznie!
[…] płatkami różw kategorii:DeseryPrzekąskiokazja:Pożywne śniadanieetykiety:woda różanaKrystalizowane płatki róż, które pokazałam wczoraj świetnie pasowały do owsianki! Nie ma potrzeby jej dosładzać bo […]
zapomniałam w tym roku fiołków nazbierać żeby takie w cukrze zrobić
Na szczęście teraz kwiaty można kupić w środku zimy. Ja moje mam z fusiongusto.pl.
[…] W Krainie Smaku O mnieRSS 14/11/2012Różane kruche ciasteczkaw kategorii:CiasteczkaWypieki słodkieetykiety:kwiaty na talerzuróżewoda różanaDrukujNa akcję „Tramwaj Empatii”, prócz czekoladowych ciasteczek z fiołkami, upiekłam też różane i owsiane z czekoladą. Te pierwsze to te jasne, malutkie, bardzo kruche i pachnące różą. Aromat zawdzięczają wodzie różanej, którą bez trudu można kupić w Kuchniach Świata. Polecam dodać do nich jeszcze posiekane kwiaty róży. I podawać z krystalizowanymi płatkami. […]