Ryż podany na bardzo włoską nutę – z bazyliowym pesto, mięsem w ziołach, suszonymi pomidorami oraz płatkami parmezanu.
Mogę Wam zaproponować również ryż w pietruszkowym pesto albo pesto z rukoli i nerkowców.
- 1 torebka ryżu parboiled
- 1-2 piersi z kurczaka lub plastry schabu
- 1-2 papirusy Winiary (Pomysł na… soczystą pierś z kurczaka z czosnkiem i ziołami)
- 2 łyżeczki pesto bazyliowego
- 8-10 suszonych pomidorów w oleju z ziołami
- parmezan
Ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso oczyść, w razie konieczności rozbij na grubość do ok. 2 cm. Umieść na jednej połowie papirusa, drugą przykryj je od góry. Połóż na rozgrzaną wcześniej patelnę. Smaż na średnim ogniu ok. 5 minut z każdej strony. Gotową pierś lub schab pokrój w poprzek na plastry.
Pokrój suszone pomidory na niewielki kawałki. Ryż wymieszaj z pesto. Połącz z suszonymi pomidorami. Dodaj paski mięsa. Posyp tartym parmezanem i podawaj.