Ryż z pesto, mięsem i suszonymi pomidorami

Ryż podany na bardzo włoską nutę – z bazyliowym pesto, mięsem w ziołach, suszonymi pomidorami oraz płatkami parmezanu.

Mogę Wam zaproponować również ryż w pietruszkowym pesto albo pesto z rukoli i nerkowców.

Ryż z pesto, mięsem i suszonymi pomidorami

  • 1 torebka ryżu parboiled
  • 1-2 piersi z kurczaka lub plastry schabu
  • 1-2 papirusy Winiary (Pomysł na… soczystą pierś z kurczaka z czosnkiem i ziołami)
  • 2 łyżeczki pesto bazyliowego
  • 8-10 suszonych pomidorów w oleju z ziołami
  • parmezan

Ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso oczyść, w razie konieczności rozbij na grubość do ok. 2 cm. Umieść na jednej połowie papirusa, drugą przykryj je od góry. Połóż na rozgrzaną wcześniej patelnę. Smaż na średnim ogniu ok. 5 minut z każdej strony. Gotową pierś lub schab pokrój w poprzek na plastry.

Pokrój suszone pomidory na niewielki kawałki. Ryż wymieszaj z pesto. Połącz z suszonymi pomidorami. Dodaj paski mięsa. Posyp tartym parmezanem i podawaj.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*