Sama siebie zadziwiłam tym wypiekiem. Smakowało po prostu obłędnie. Niespodziewanie natchnęło mnie wieczorem na zabawę w wyrabianie ciasta drożdżowego. Chyba dlatego, że spodziewałam się gości i chciałam zrobić coś na deser. A także przetestować nowy piekarnik. Wzięłam drożdże, mąkę i zaczęła się improwizacja. Dodatek czekoladowych trufli totalnie stransformował ciasto. Zupełnie nie smakowało jak typowe drożdżowe. Ale było równie pyszne.
Zdjęcie jest autorstwa Moniki z Pin-up Cooking Looking.
Ciasto drożdżowe (mała porcja, na blaszkę kwadratową o boku 20 cm):
- 20 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki + szczypta soli
- 1 łyżka kakao
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajko
-
10 trufli czekoladowych*
- 2 łodygi rabarbaru
- ok. 150 g truskawek
Kruszonka:
- 100 g masła
- 1/3 szklanki otrębów owsianych
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka kakao
- ekestrakt waniliowy
Z drożdży, łyżeczki cukru i połowy mleka zrób zaczyn. Połącz go z mąką, kakaem, resztą cukru, mleka, olejem i jajkiem. Dobrze wyrób ciasto, tak by odchodziło od ręki**. Pod koniec wyrabiania dodaj pokrojone na małe kawałki trufle czekoladowe. Odstaw ciasto do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość). Przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstaw do wyrośnięcia (ja umieściłam je na noc i pół dnia w lodówce). Dodaj owoce i posyp kruszonką (wszystkie jej składniki umieść w misce i rozetrzyj palcami).
* Trufle świetnie się też sprawdziły w muffinach z suszonymi morelami.
** Można wykorzystać do tego maszynę do pieczenia chleba lub mikser z hakiem.
Wygląda wspaniale! Pysznie i pięknie!
Podoba mi się ta skorupka;)
Ciasto wyszło pyszne :))) Polecam !!!
[…] sprawdzają się jako dodatki do wypieków i słodkich dań. Polecam pankejki z Michałkami albo ciasto drożdżowe z truflami. A Wy jakie macie pomysły na Michałki? Zapraszam do dzielenia się nimi w […]