Mama myła truskawki, ja lepiłam ciasteczka ANZAC… I nagle wpadłam na pomysł, żeby połączyć jedno i drugie – zrobić truskawkowo-kokosowo-owsiane crumble. Takiego kuzyna klasycznego apple crumble/apple crisp. Pomysł okazal się świetny. Gorąco polecam ten posty deser. Niedbającym o linię z dodatkiem bitej śmietany lub lodów waniliowych.
Podany poniżej przepis można bardzo łatwo zmodyfikować. Do truskawek warto dodać inne owoce, np. rabarbar, brzoskwinie czy banany. Kokos w kruszonce można natomiast zastąpić migdałami, orzechami lub brązowym cukrem, jak w tej kruszonce do batoników owsianych z żurawiną.
- truskawki
Kokosowa kruszonka, ze składników takich jak do ANZAC biscuits:
- 60 g masła
- 1 łyżka miodu lub syropu złocistego
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki płatków owsianych górkich
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- szczypta soli
- 1/4 szklanki cukru + 2 łyżki do posypania truskawek
- 1/4 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka wrzącej wody
W niewielkim rondlu rozpuść masło z miodem. W międzyczasie, w większym garnku połącz mąkę, płatki owsiane, wiórki kokosowe, sól i cukier. Sodę zalej wrzątkiem, dodaj do roztopionego masła z miodem. Następnie zawartość rondla wymieszaj z suchymi składnikami, tak by otrzymać kruszonkę.
Umyte i odszypułkowane i przekrojone na pół truskawki wyłóż do naczynia żaroodpornego, formy do tarty lub kokilek. Przykryj kruszonką i piecz do zrumienienia, ok. 10-12 min w 180 st. C.
Bardzo mi się ten pomysł podoba!!! Smacznie tu u Ciebie, będę zaglądać. Pozdrawiam 😉
[…] Wam już w wersji crumble z jabłkami i szałwią, jabłek pod kokosową kruszonką oraz truskawek pod kokosową kruszonką. Dziś zapraszam na zapiekane śliwki, posypane kawałkami cukierków czekoladowo-orzechowych […]