Pesto po polsku – z ziemniakami

Orzeszki pinii i parmezan – składniki klasycznego pesto, nie są niestety dostępne w każdym polskim sklepie. Dlatego wiele osób rezygnuje z domowej produkcji tego włoskiego sosu. Zupełnie niepotrzebnie. Pesto można zrobić z jakichkolwiek innych orzechów lub migdałów. A nawet z ziemniaków. Przetestowałam dziś ten ostatni wariant i mogę zapewnić, że jest jest wart polecenia. Ziemniaczane pesto smakuje wybornie. Mocno bazyliowo (nic nie tłumi aromatu ziół) i w gruncie rzeczy bardzo, bardzo podobnie do klasycznego. Poza tym ma dość zwartą konsystencję, porządaną jeśli chcemy użyć je do kanapek czy tortilli. Oczywiście takie pesto można podać również z makaronem, gnocchi, ziemniakami czy zastosować jako marynatę do warzyw, mięs lub ryb.

  • 2-3 spore garście świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 bardzo mały, ugotowany ziemniak
  • sól, pieprz

Umieść bazylię, obrany czosnek i olej w misie blendera lub malaksera. Zblenduj na jednolitą masę. Dodaj pokrojonego na małe kawałki ziemniaka i jeszcze raz zblenduj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

3 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*