Super prosta sałatka, którą przygotowałyśmy sobie w piątek na kolację z Kasią Tomczak. Połączenie buraczków i fety pojawiało się już na blogu (zerknij na te wpisy), ale jeszcze nie w takiej postaci. Dodatek rukoli i orzechów włoskich WYBITNIE pasuje. Przetestuj właśnie tę kombinację!
Aczkolwiek inne warianty też są bardzo smaczne i gorąco je polecam:
– zamiast orzechów włoskich użyj słonecznik, pestki dyni lub inne nasiona/ orzechy albo ich mix
– zamiast oleju z orzechów włoskich dodaj sos vinaigrette, np. jak tutaj
http://popoludniewkuchni.blogspot.com/2012/11/saatka-z-buraczkow.html
– dodaj do sałatki kaszę gryczaną, np. tak jak tutaj
https://kuchnialidla.pl/product/salatka-z-kaszy-gryczanej-burakow-i-sera-typu-greckiego
– wypróbuj też połączenie buraków i fety na ciepło, np. w pizzy lub tarcie.
http://trawkacytrynowa.pl/tarta-z-burakami-i-feta/
http://basiawkuchni.blogspot.com/2015/02/tarta-z-burakami-feta-szpinakiem-z-nuta.html
My zajadałyśmy sałatkę z bułeczkami pszennymi mojego wypieku z domowym masłem czosnkowo-pietruszkowym. Do resztki, którą mi została po wizycie Kasi dodałam pieczonego kurczaka (też został, po risotto ze szparagami i bobem) i zawinęłam w tortillę.
Na deser zaserwowałyśmy sobie brownie z fasoli czerwonej oraz koktajl truskawkowy z Amaretto. To się nazywa prawdziwa uczta!
- rukola
- ser typu „polska feta”
- ugotowane buraczki (można kupić w Lidlu)
- olej z orzechów włoskich
- orzechy włoskie
- świeżo mielony pieprz
Rukolę wyłóż na talerz. Dodaj pokrojone w słupki lub w kostkę buraczki oraz fetę – pokrojoną w kostkę lub pokruszoną. Polej całość olejem z orzechów i posyp orzechami, wcześniej uprażonymi na suchej patelni. Wymieszaj przed samym podaniem i oprósz świeżo mielonym pieprzem.