Kolejne małe dzieło stworzone w kuchni pani Joanny Ciechanowskiej-Barnuś. W ramach nagrania do multimedialnej książki kucharskiej, która powstaje jako owoc projektu „Liderki gotują”. Przyznam, że nie jestem wielką fanką łososia wędzonego, ale w tym sałatkowym połączeniu bardzo przypadł mi do gustu. W audycji wystąpiłam razem z Pauliną, która obok mnie robiła bardzo podobna sałatkę – z serem pleśniowym.
- sałata lodowa
- ogórek
- kukurydza
- łosoś wędzony
- koperek
- pestki dyni
- 2 łyżki octu winnego o smaku cytrynowym
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 6 łyżek oliwy z oliwek
Przygotuj cytrynowy vinaigrette. Wymieszaj ocet z musztardą, solą i pieprzem. Ubijając trzepaczką, powoli dodawaj oliwę, tak by powstał sos o jednolitej, gładkiej konsystencji.
Pokrój sałatę i wyłóż na talerz. Przykryj plasterkami ogórka. Dodaj kawałki wędzonego łososia oraz odsączoną z zalewy kukurydzę. Posyp świeżym posiekanym koperkiem oraz podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Polej sosem vinaigrette i podawaj.