Jajecznica z kurkami

Kolejny przepis zainspirowany lekturą książki „Grzegorz Łapanowski Smakuje”, którą otrzymałam od jej autora podczas Festiwalu Dobrego Smaku. Niby zwykła jajecznica, ale z kurkami nabiera charakteru. Ciekawy efekt daje również dodatek świeżej melisy.

  • kurki (najlepiej świeże, ale w ostateczności mogą być ze słoika)
  • jajka
  • odrobina mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • masło do smażenia
  • świeża melisa

Oczyść kurki i podsmaż na maśle. Dodaj jajka rozmącone z odrobiną mleka. Dopraw solą i pieprzem. Mieszaj aż masa się zetnie. Podawaj z posiekaną świeżą melisą bądź użyj jej jedynie do dekoracji.

Możesz też przyrządzić jajecznicę wg wskazówek Grzegorza Łapanowskiego: Do podsmażonych kurek wbij jajka. Smaż, mącąc jedynie białka, by się ścieły, a żółtka pozostały surowe. Posól, a następnie wmieszaj śmietanę oraz starty ser długodojrzewający (np. carski lub bursztyn). Oprusz szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. Podawaj z bagietką czosnkową posypaną świeżą natką pietruszki.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*