Kolejny przepis zainspirowany lekturą książki „Grzegorz Łapanowski Smakuje”, którą otrzymałam od jej autora podczas Festiwalu Dobrego Smaku. Niby zwykła jajecznica, ale z kurkami nabiera charakteru. Ciekawy efekt daje również dodatek świeżej melisy.
- kurki (najlepiej świeże, ale w ostateczności mogą być ze słoika)
- jajka
- odrobina mleka
- sól i pieprz do smaku
- masło do smażenia
- świeża melisa
Oczyść kurki i podsmaż na maśle. Dodaj jajka rozmącone z odrobiną mleka. Dopraw solą i pieprzem. Mieszaj aż masa się zetnie. Podawaj z posiekaną świeżą melisą bądź użyj jej jedynie do dekoracji.
Możesz też przyrządzić jajecznicę wg wskazówek Grzegorza Łapanowskiego: Do podsmażonych kurek wbij jajka. Smaż, mącąc jedynie białka, by się ścieły, a żółtka pozostały surowe. Posól, a następnie wmieszaj śmietanę oraz starty ser długodojrzewający (np. carski lub bursztyn). Oprusz szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. Podawaj z bagietką czosnkową posypaną świeżą natką pietruszki.