Tosty francuskie z prażonymi jabłkami lub masą truflową

Tosty, które pozwoliły mi na zagospodarowanie resztek jakie pozostały mi po wypiekach – muffinkach z masą truflową oraz szarlotce owsianej. Prażone jabłka i masa karmelowa świetnie pasowały do podsmażonego pieczywa. Nie zabrakło również wisienki na torcie. A raczej wielu wiśni. Z kompotu. Uwieńczyły dzieło wręcz genialnie. Połączenie – jabłka + wiśnie (widzieliście je już przy deserze i naleśnikach) to moje tegoroczne odkrycie, które gorąco polecam. Nie mniej gorąco polecam też dzisiejsze odkrycie – masa truflowa + wiśnie.

  • dowolne pieczywo (ja użyłam niemiecki żytni chleb)
  • jajko
  • mleko
  • olej do smażenia
  • prażone jabłka (u mnie ze skórką pomarańczową) lub mus jabłkowy
  • masa krówkowa o smaku trufli
  • wiśnie z kompotu

Rozbełtaj jajko z odrobiną mleka. Zamocz w nim pieczywo, z obu stron. Smaż na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Przełóż na talerz, posmaruj jabłkami lub masą truflową. Serwuj z wiśniami z kompotu. Albo konfiturą wiśniową, jeśli Twój mus nie jest dosładzany. Do słodkiej masy truflowej zdecydowanie konfitur nie polecam.

8 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*