Leciutki, truskawkowy serniczek o aksamitnej konsystencji dzięki agarowi jako substancji żelującej. Z orzeźwiającą cytrusową nutką melisy. Uzupełniony o świeże borówki i wysokobłonnikowe otręby. Polecam! Połączenie truskawek, wanilii i melisty jest naprawdę wspaniałe 🙂
Do przygotowania musu truskawkowgo można użyć mrożone truskawki, więc to całoroczny deser. Nie trzeba dodawać do niego cukru. Będzie zatem świetnym deserem dla osób dbających o linię. Ponadto dostojnie prezentuje się w niewielkich szklaneczkach, więc idealnie pasuje do durszlakowej akcji „Paryska dieta dr Cohena” (więcej o diecie tutaj).
Zapraszam również na podobny deser – serniczek z jagodami i nutą kardamonu.
- 200 ml musu truskawkowego
- 2 g (niepełna łyżeczka) agaru
- 240 g serka waniliowego
- świeża melisa
- otręby granulowane z żurawiną
- borówki
Wymieszaj agar z musem truskawkowym. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 3 minuty. Dodaj serek waniliowy i kilka listków posiekanej melisy. Przelej do szklaneczek/pucharków i odstaw do stężenia. Przed podaniem uzupełnij deser o otręby granulowane i świeże borówki lub inne sezonowe owoce.
Wygląda bardzo apetycznie! Juz tęsknie za truskawkami:)