Sezon szparagowy już prawie zakończony, ale jeśli uda Wam się jeszcze znaleźć te wspaniałe warzywa to polecam je w wersji grillowanej, z truskawkami (super pasują). Do tego dobre mięso lub jajko w koszulce i świetny letni obiad gotowy! Moja kompozycja wyglądała tak: steki marynowane w occie balsamicznym i musztardzie Dijon z dodatkiem świeżej szałwii; podane na liściach szpinaku z grillowanymi zielonymi szparagami marynowanymi w oleju arachidowym, grillowaną kukurydzą, rzodkiewką i truskawkami skropionymi balsamico, w towarzystwie dzikiego ryżu i ryżu parboiled. Naprawdę fajne to było, choć trochę nieszczególne mięso kupiłam. Więc uważajcie! Na steki musi być porządna wołowina. Bez dobrego surowca cudów nie zrobimy. Pisałam o tym niedawno, przy okazji postu o wieprzowinie.
- wołowina na steki (w wersji wegetariańskiej jajko w koszulce)
- oliwa czosnkowa, musztarda Dijon, ocet balsamiczny, liście szałwii
- zielone szparagi
- olej arachidowy
- truskawki
- kukurydza z puszki
- rzodkiewki
- ryż dziki
- ryż parboiled + kurkuma
- sól, pieprz
Połącz oliwę i ocet w proporcji 3:1. Dodaj musztardę i obtocz marynatą mięso. Przypraw solą i pieprzem. Smaż na mocno rozgrzanym grillu, do momentu osiągnięcia odpowiedniej temperatury w środku kawałka (tu optymalne zakresy).
Szparagom ułam końcówki. Zblanszuj je we wrzącej wodzie, ok. 3 minuty. Osusz, posmaruj olejem arachidowym, oprusz solą i pieprzem. Grilluj kilka minut. Grilluj również truskawki (możesz posypać świeżo mielonym pieprzem), kukurydzę oraz plastry rzodkiewki.
W międzyczasie ugotuj dziki ryż wg wskazówek na opakowaniu. Ugotuj też ryż parboiled, dodając do wody kurkumę. Ryż możesz też przygotować wcześniej, a następnie wrzucić na grill do podgrzania.
Podawaj mięso, warzywa, truskawki i ryż na liściach świeżego szpinaku. Możesz polać odrobiną zredukowanego balsamico.
mniam!
tylko jeden minus- nie lubię dań z grilla.
ale połączenie z truskawkami brzmi interesująco.
Pozdrawiam!