Quinoa, zwana też komosą ryżową, należy do tzw. „superfood”. Wyróżnia się na tle innych kasz bardzo wysoką zawartością doskonałej jakości białka (15-18%). Białko to bogate jest w lizynę – aminokwas ważny dla wzrostu i odnowy komórek. Quinoa zawiera też więcej witaminy E i tłuszczu niż ziarna zbóż (przez co jest mniej trwała), o dobrych parametrach żywieniowych – głównie kwasy nienasycone, m.in. z grupy omega-3, występujące przede wszystkim w rybach.
Rok 2013 został ogłoszony przez ONZ Międzynarodowym Rokiem Quinoi. Mamy więc doskonały „pretekst” by kasza ta stała się gwiazdą naszych talerzy w najbliższych miesiącach. Quinoa perfekcyjnie sprawdza się we wszelkiego rodzaju sałatkach z surowymi lub pieczonymi warzywami. Ta prezentowana poniżej – z ciecierzycą i długodojrzewającym serem jest prawdziwą białkową bombą.
Przepis stworzyłam na warsztaty w SPOT, zainspirowana niedawną sałatką z quinoa, kurczakiem i pomidorkami. Jego realizatorki – Dorota i Justyna z domowe-wypieki.com nieco go zmieniły. Podaję moją wersję i tę zmodyfikowaną (w nawiasach).
Ponieważ prezentowane danie stanowi kwintesencję zdrowia i elegancji, dodałam je do akcji na Durszlaku „Paryska dieta dr Cohena”. Więcej na temat owej diety możecie dowiedzieć z prezentowanej w tym linku książki. Naprawdę, bardzo mądra to książka. Hołduje dokładnie takiej samej filozofii odżywiania jak ja!
- 3/4 szklanki kaszy quinoa
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 puszka ciecierzycy
- 125 g sera Szafir lub innego długodojrzewającego
- rukola
- oliwa z oliwek
- sugerowane przyprawy: sól, czosnek, pieprz czarny i różowy, papryka słodka i ostra, bazylia, natka pietruszki, por i czosnek granulowany, papryka wędzona
- opcjonalnie sok z cytryny (na pianę) lub cytrynowy vinaigrette (dziewczyny zrobiły vinaigrette)
- (pestki dyni)
Zacznij od wstawienia odsączonej z zalewy ciecierzycy do piekarnika na 180°C. Wcześniej otocz ją oliwą z oliwek i papryką oraz oprósz odrobiną soli. Po ok. 30 minutach dodaj pomidorki – przekrojone na pół i posypane przyprawą do sałatek w młynku oraz granulowanym czosnkiem.
Kaszę quinoa przelej zimną wodą w celu spłukania saponin – substancji odpowiadających za gorzki posmak. Jeśli pragniesz wydobyć charakterystyczny orzechowy aromat komosy, możesz pozostawić nasiona do wyschnięcia, a następnie podprażyć przez ok. 5 minut na suchej patelni. Umieść nasiona w dwóch objętościach zimnej, posolonej wody (1.5 szklanki). Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj ok. 10-15 minut aż quinoa wchłonie płyn. Ziarenka powinny stać się lekko transparentne, z widocznymi białymi spiralnymi „ogonkami”, czyli kiełkami.
Ser Szafir pokrój na niewielkie kawałki. Połącz z pieczonymi warzywami, komosą oraz rukolą. Możesz doprawić do smaku oliwą i świeżo mielonym pieprzem. Możesz też dodać do sałatki cytrynową nutę w postaci piany cytrynowej, przyrządzając ją identycznie jak pianę pomarańczową.
Uwagi/wskazówki do przepisu:
– Kaszę quinoa możesz zastąpić kaszą jaglaną, ryżem lub makaronem, np. orzo.
– Pieczone pomidorki możesz zastąpić suszonymi z ziołowej zalewy.
– Zamiast rukoli możesz dodać do sałatki aromatyczne zioła: np. pietruszkę lub bazylię.
– W daniu doskonale sprawdzi się każdy inny niż proponowany ser z linii Old Poland: Bursztyn, Rubin, Radamer lub Grand Gouda.
[…] Zapraszam też na podobne danie: quinoę z pieczonymi pomidorkami i ciecierzycą. […]