Pyszny obiad, zainspirowany przepisem, który znalazłam w książce „Grzegorz Łapanowski Smakuje” otrzymanej na Festiwalu Dobrego Smaku. W oryginalnej recepturze wystąpił schab marynowany w sosie sojowym oraz ostrygowym, podany z purée ziemniaczano-marchewkowym. Ja użyłam kurczaka, a marchewkę upiekłam i doprawiłam wyrazistą, wędzoną papryką. Swoje dzieło zwieńczyłam dodatkiem dzikiego ryżu. Było naprawdę pysznie!
- filet z piersi kurczaka
- sos sojowy
- jajko
- ziarno słonecznika (użyłam takiego)
- marchewka
- mielona wędzona papryka
- olej rzepakowy
- sól i świeżo mielony pieprz
- dziki ryż do podania (użyłam ten sam, co do sałatki z dzikim ryżem, indykiem i fetą)
Ponieważ dziki ryż gotuje się aż 45 min, zacznij od wstawienia go do wody. W międzyczasie obierz marchewkę i pokrój ją na plastry. Otocz niewielką ilością oleju, dopraw wędzoną papryką, solą, pieprzem, ewentualnie wegetą. Wstaw do piekarnika 15 min po rozpoczęciu gotowania ryżu, na ok. pół godziny.
Oczyść mięso, i lekko rozbij, tak by powstały kotlety. Zamarynuj w sosie sojowym, opcjonalnie również ostrygowym (możesz zrobić to kilka godzin wcześniej). Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Otocz w rozmąconym jajku i ziarnach słonecznika. Usmaż na złoty kolor na średnio rozgrzanym oleju. Podawaj z ugotowanym ryżem i pieczoną marchewką.
Lubię takie zdrowe panierki. 🙂 Muszę kiedyś spróbować.
Zdrowo i smacznie. Panierka ze słonecznika to świetny pomysł;)
Wygląda smakowicie:-) I tak zdrowo:-)
to jest to co lubię – dużo dzieje się na talerzu, rózna struktura, różne smaki!
Gdzie kupiłas wędzoną parykę? ja nie mogę znaleźć
Na Rynku w Poznaniu podczas Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. W sierpniu kolejna odsłona, więc będziesz miała okazję.