Po sobotnim spotkaniu wielkopolskich blogerek przy wargowskich plyndzach nadeszły kolejne kulinarne wrażenia. W niedzielę udałam się do Centrun Techniki Kulinarnej na warsztaty pod patronatem portalu Polska-gotuje i Polskiej Akademii Kulinarnej. Tematem przewodnim były ryby i owoce morza. Czyli coś idealnego dla mnie – nieskrywanej miłośniczki tychże przysmaków.
Gotowaliśmy pod okiem szefa kuchni restauracji „Meltemi” w Warszawie – Dimitriosa Anastasopoulosa, a także znanego mi już z poprzednich warsztatów przesympatycznego Marcina Budynka (szefa kuchni Hotelu Warszawa w Augustowie i częstego bywalca programu „Kawa czy herbata”).
Całemu wydarzeniu towarzyszyła kamera telewizyjnej „Dwójki”. W bardzo miłej atmosferze powstawały felietony do porannego programu „Pytanie na śniadanie”.
Dymitrios i Marcin najpierw prezentowali nam jak zrobić kolejne dania, a potem wspierali nas (nie tylko duchowo) gdy my je przyrządzaliśmy.
I dekorowaliśmy.
Ja gotowałam w duecie z Damianem z bloga Żyć aby jeść, któremu bardzo dziękuję za owocną współpracę.
Dań powstało całkiem sporo:
- Krewetki z warzywami i suszonymi pomidorami (tu bawiliśmy się we flambirowanie!)
Mieliśmy do dyspozycji piękną zastawę i mnóstwo ziół, dzięki czemu na talerzach powstawały cudowne aranżacje. Niesamowicie miło było mi podziwiać dzieła innych. I pracować nad swoimi. Wszystkie pokażę w kolejnych wpisach.
A tu relacje innych:
Kasiu!
jakie cudowne warsztaty. och, szkoda, że nie ja mogłam być z Tobą w duecie xd
ale już nie mogę się doczekać Twojej osobistej relacji.
Pozdrawiam!
Rewelacja! Gratuluję udanych warsztatów – tematyka bardzo mnie interesuje:) zatem czekam na jakieś posty z przepisami na te smakołyki:)
Mam nadzieję, że będą szczegółowe opisy dań przygotowanych przez Ciebie:-)
Będą, będą. Już nad nimi pracuję.
Miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach, najedzona i zmęczona wróciłam z głową pełną przepisów i pomysłów:) Zapraszam do mnie na bloga na zdjęcia:)
[…] kategorii:*Wydarzenia kulinarneDrukujW ostatnią sobotę miałam kolejny już raz (po zupach oraz rybach i owocach morza) okazję uczestniczyć w warsztatach pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej. Tym razem pod […]