Ciasto czekoladowe z Cointreau, orzechami i skórką pomarańczową

Bardzo czekoladowe, wilgotne ciasto, z dodatkiem orzechów włoskich oraz likieru Cointreau. Aromat gorzkich pomrańczy jest dość mocno wyczuwalny. Potęguje go świeża skórka pomarańczowa oraz krem z serka mascarpone i czekolady z kandyzowaną skórką pomarańczową doskonale uzupełnia.

Mini-torcik jest bardzo szybki w przygotowaniu. Robi się go wykorzystując „metodę muffinkową”, czyli łączenia suchych składników z mokrymi.

Polecam też nieco podobne ciasto – babeczki czekoladowe z whisky.

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 1.25 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki kefiru
  • 1/2 szklanki likieru Cointreau
  • 1 jajko

Składniki na masę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową
  • 200 g serka mascarpone

Do dekoracji:

  • truskawka
  • skórka pomarańczowa

Stop w rondlu masło i przestudź. Dodaj kefir, likier pomarańczowy oraz jajko. W większej misce wymieszaj mąkę z solą, sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem, kakao, skórką startą z jednej pomarańczy oraz posiekanymi orzechami. Wlej mokre składniki do suchych i szybko, ale delikatnie wymieszaj.

Wylej masę do niewielkiej foremki albo do foremek muffinkowych. Piecz w temperaturze 180 st.C do tzw. „suchego patyczka”.

W międzyczasie stop czekoladę w kąpieli wodnej. Lekko przestudź. Dodaj serek mascarpone, wymieszaj i odstaw. Nałóż krem na ciasto gdy całkowicie wystygnie. Udekoruj kandyzowaną skórką pomarańczową oraz ćwiartką truskawki.

Ciacho subtelnie przekrojone przez Pana M. 😉

Ciacho bez problemu przechowało się w zamrażalniku i po odmrożeniu wyglądało tak:

Wersja z 20 lutego 2016

– z dodatkiem prażonych słupków migdałowych i sosem czekoladowym:

  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • kopiasta łyżka miodu
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 2 paski gorzkiej czekolady
  • likier Cointreau do smaku

 

 

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*