Deser, który zrobił furorę w Norwegii. Ale okazało się, że moim polskim znajomym również smakował. Osobiście uwielbiam połączenie karmelu, bananów i bitej śmietany.
- opakowanie ciastek owsianych lub Digestive
- 100 g masła
- 1 puszka masy kajmakowej lub mleka skondensowanego
- 3 banany
- śmietanka 36%
- opcjonalnie śmietan-fix lub żelatyna, tak jak tutaj
Pokrusz ciasteczna, najlepiej w malakserze. Połącz z roztopionym masłem i powstałą masą wyłóż tortownicę. Wstaw do lodówki. Po kilku godzinach wyłóż masę kajmakową, banany oraz bitą śmietanę. Możesz ozdobić tartą czekoladą.
Jak ubić śmietankę?
Ubita śmietanka przyda się nie tylko do banoffiee pie, ale również do np. do musu z czekoladą czy tortu.
- Używaj tylko dobrze schłodzonej śmietanki i naczynia. Możesz umieścić je w zamrażalniku przed przystąpieniem do ubijania.
- Dodaj szczyptę soli do ubijanej śmietanki (jak tutaj).
- Ubijaj na wolnych/średnich obrotach miksera i nie nazbyt długo – inaczej powstanie masło.
- Uważaj żeby do śmietanki nie dostała się ani kropelka wody.
- Cukier dodaj pod koniec ubijania – zwykle ok. 2 łyżki na szklankę śmietanki.
- Bitą śmietanę można mrozić. Ten filmik pokazuje przykładowy sposób.