Nagle naszła mnie ochota na przedświąteczne lepienie pierogów i tak oto powstały te pierogi z kaszą jaglaną i serem. Zrobiłam je bardzo podobnie do ruskich, z cebulką, wymieniając ziemniaki na kaszę jaglaną. W smaku były zbliżone do klasycznego pierwowzoru, ale miały zupełnie inną teksturę. Farsz z kaszą jaglaną był super łatwy do formowania. Można było „ulepić” z niego porcję i bez problemu zamknąć w kawałku ciasta. Nic się nie rozsypywało i nie rozpływało. Moje pierogi z kaszą jaglaną podałam w towarzystwie kiszonej kapusty duszonej z kiełbasą i przyprawami. Takiej jaką moja Mama podaje zawsze do kopytek. Suuuper pasowało.
Ciasto zrobiłam z najprostszego i najlepiej udającego mi się ciasta pierogowego o którym pisałam w poście: ciasto na pierogi – przepis idealny i pomysły na ciekawe farsze.
Ciasto na pierogi:
- 2.5 szklanki mąki
- duża szczypta soli
- ok. 1 szklanka bardzo ciepłej wody lub mleka (dziś wody)
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej*
- 1 szklanka osolonej wody
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 200 g twarogu półtłustego
- przyprawa warzywna
- sól i pieprz
Duszona kapusta:
- 1 dobrej jakości kiełbasa
- 500 g kapusty kiszonej
- 5 liści laurowych
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
Do podania (opcjonalnie):
- prażona cebulka, taka z torebki
Ciasto na pierogi: Umieść mąkę w misce. Dodaj sól, a następnie stopniowo dodawaj wodę lub mleko, mieszając łyżką (nie rękami żeby się nie poparzyć). Płynu użyj tyle, by otrzymać dość twarde, ale nie za twarde i elastyczne ciasto. Ilości mogą nieco się różnić w zależności od użytej mąki. Jedna wchłonie jej więcej, inna mniej. Następnie przenieś ciasto na stolnicę i wyrabiaj kilka minut aż stanie się idealnie gładkie. Zawiń w lnianą ściereczkę i odstaw na kilkanaście minut by odpoczęło. Uformuje się wtedy gluten odpowiedzialny za elastyczność ciasta.
Farsz z kaszy jaglanej i sera: Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem. Umieść w zimniej, osolonej wodzie. Doprowadź do wrzenia, a następnie ugotuj do miękkości na małym ogniu. Odstaw do przestudzenia. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na łyżce oleju. Dodaj do kaszy wraz z serem twarogowym. Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Odrobinę mocniej niż wydaje Ci się optymalnie – aromat farszu znacznie osłabnie po zawinięciu go w ciasto i ugotowaniu.
Duszona kapusta: Kiełbasę pokrój na półplasterki. Podsmaż w rondlu, bez tłuszczu. Dodaj kapustę kiszoną wraz z zalewą, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Duś na małym ogniu, do miękkości kapusty. Czas duszenia może być bardzo różny, w zależności od kapusty. Mnie zdarzyło się dusić zarówno 10 minut, jak i 70 minut. Na koniec możesz (ale nie musisz) doprawić kapustę świeżo mielonym pieprzem.
Pierogi z kaszą jaglaną i serem: Gdy kapusta się dusi, możesz spokojnie „pobawić się” w lepienie pierogów i ich fantazyjne wykańczanie. Tradycyjnie umieszczaj wałeczki farszu na okręgach wyciętych z rozwałkowanego ciasta. Bardzo dokładnie zaklejaj brzegi. Gotuj w osolonej wodzie, ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawaj (opcjonalnie) posypane prażoną cebulką w towarzystwie duszonej kapusty z kiełbasą. Oczywiście te pierogi, jak każde inne, dobrze smakują również odsmażane.
* Gotowałam 1 szklankę kaszy jaglanej w 2 szklankach wody. Połowę użyłam do farszu, a połowę zapiekłam z 200 g twarogu półtłustego, 1 łyżką miodu oraz rodzynkami i suszoną żurawiną (dałam po ok. 1/2 szklanki). Wyszła bardzo fajna słodka zapiekanka 🙂
[…] pierogi z kaszą jaglaną i serem a’la ruskie Pierogi z kaszą jaglaną i serem a’la ruskie w przekroju […]
Dzisiaj zamierzam wykonać pierogi według Twojego przepisu. 🙂 Musi być smacznie!