Mała wariacja na temat klasycznych gołąbków – gołąbki z kaszą jaglaną, mięsem mielonym z szynki i farszem pieczarkowym. Tym samym, którym się zachwycałam przy niedawnych pizzerinkach z kapustą i pieczarkami. Nadzienie umieszczałam w liściach kiszonej kapusty, o której pisałam już niegdyś w poście z przepisem na chorwacką sarmę. Okazuje się, że główki ukiszonej kapusty możemy jednak kupić w Polsce. Jeśli jednak nie ma ich w Twoim warzywniaku, nie przejmuj się. Możesz użyć zwykłą białą kapustę lub kapustę włoską. A kaszę jaglaną zastąpić kaszą gryczaną, jęczmienną lub ryżem. Każda wersja będzie dobra. Nic się też nie stanie jeśli nie dodacie farszu pieczarkowego (robiłam i tak), albo wymienicie go na podsmażone pieczarki, tudzież inne grzyby.
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki bulionu drobiowo-wołowego WINIARY
- 1 łyżka oleju czosnkowego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- sól morska i świeżo mielony pieprz
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego (u mnie Appetita)
- 1 słoik farszu pieczarkowego OLE!
- 1 kiszona kapusta gołąbkowa
- 2-3 szklanki bulionu drobiowo-wołowego WINIARY
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
Przelej kaszę jaglaną na sitku wrzącą wodą. Dodaj do gotującego się bulionu i gotuj na małym ogniu do wchłonięcia płynu. W międzyczasie podsmaż na łyżce oleju drobno posiekaną cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Połącz z mięsem i kaszą. Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj, najlepiej ręką. Na koniec wmieszaj farsz pieczarkowy (ten już lepiej łyżką). Umieszczaj farsz w liściach kapusty. Zwijaj jak typowe gołąbki. Umieść gołąbki w garnku. Zalej bulionem, dodaj koncentrat i duś na małym ogniu. Jeśli masz tylko jedną warstwę gołąbków wystarczy 30 minut duszenia.
kusisz tak po nocy :]
Super, bardzo lubię klasyczne gołąbki. Może i takie by mi smakowały?:)
Pozdrawiam! IS
[…] wołowinąokazja:Pomysł na obiadDrukujMoje kolejne gołąbki z kaszą. Niegdyś proponowałam już gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami. Tym razem polecam kaszę pęczak. Świetnie się sprawdziła. Podaję przepisy na dwie wersje […]