Tortilla de patatas z szynką i bobem

Tortilla de patatas to hiszpański omlet z pokrojonych ziemniaków i cebuli zatopionych w masie jajecznej. Proste danie, które smakuje rewelacyjnie, a jedyne co może sprawić problem, to odwracanie tortilli. Jeśli jednak wspomożemy się dodatkowym talerzem nie będzie to wcale takie trudne. Oczywiście prócz ziemniaków, do tortilli można dodać niemal wszystko co znajdzie się w lodówce. Moja dzisiejsza wersja to tortilla de patatas z szynką i bobem. Ponieważ sezon na to warzywo już dawno minął, użyłam mrożony. Gorąco polecam połączenie. I sos czosnkowy lub pomidorowy jako dodatek.

Tortilla de patatas z szynką i bobem
Hiszpańska tortilla de patatas z szynką i bobem.
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ugotowane ziemniaki typu A (sałatkowego)
  • 200 g chudej szynki
  • 1/2 paczki mrożonego bobu
  • 5 jajek
  • 3-4 łyżki mleka
  • sól, pieprz
  • szczypta przyprawy Jarzynka
  • olej do smażenia

Cebulę obierz i posiekaj. Ziemniaki pokrój w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Przesmaż na nim ziemniaki wraz z cebulą na złoty kolor. Dodaj pokrojoną na małe kawałki szynkę oraz obrany bób. Dopraw do smaku. W misce roztrzep jajka z mlekiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Usmażone warzywa z szynką połącz z jajkami. Wylej całość na patelnię pokrytą łyżką rozgrzanego oleju. Smaż pod przykryciem na małym ogniu do chwili, gdy spód będzie przypieczony, a masa jajeczna na wierzchu ścięta. Za pomocą przykrywki, deski lub talerza ostrożnie przełóż omlet na drugą stronę i smaż, aż się zarumieni.

Podawaj tortilla de patatas z ulubionym sosem, np. czosnkowym albo pikantną salsą – domowej roboty lub którymś z palety gotowych sosów: http://www.winiary.pl/produkty.aspx/36/zimne-sosy. Ja, jako Przyjaciółka Winiary, mam ich sporo i bawię się wszystkimi.

W połączeniu z ziemniakami świetnie sprawdzi się również dip twarożkowy z fetą, który pokazałam kilka dni temu.

Tortilla de patatas z szynką i bobem
Hiszpanska tortilla de patatas z szynką i bobem.

7 komentarzy

  1. Cudo! Pięknie wygląda i zapewne smakowała też tak jak wygląda!
    Ja uwielbiam kuchnie hiszpańską, a widzę, że Twoja tortilla jest zrobiona na „zdrowo” 😉

  2. Super przepis! Bardzo fajnie, że podany jest typ kulinarny ziemniaka, rzadko się to zdarza, a jest bardzo pomocne 🙂 Często właśnie od typu kulinarnego ziemniaka zależy czy danie się uda czy nie.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*