Pizzerinki z kapustą i pieczarkami

Pizzerinki do których upieczenia zainspirowało mnie wspomnienie pizzerinek z chorizo oraz niedawnych pizzerinek z dynią i szynką. Zrobiłam je na kolację dla moich najlepszych przyjaciółek. Zniknęły błyskawicznie. Zdążyłam jedynie szybciutko pstryknąć zdjęcie mojej porcji 😉

Niby zdecydowałam się na klasyczny farsz z kapustą i pieczarkami, ale (jak przewidziałam) nie smakował typowo. A to dlatego, że użyłam farsz pieczarkowy ze słoika, co uważam za bardzo udany pomysł. Nadał on daniu mocno grzybowy aromat, nie do uzyskania ze świeżych pieczarek. No i zaoszczędził mi sporo czasu oraz pracy;)

Wspomniany farsz z kapustą i pieczarkami można wykorzystać też do dań innych niż pizzerinki – do pierogów, krokietów czy do dań mięsnych (do nadziewania lub obok, jako dodatek obiadowy), a także serwować z podpłomykami, chlebkami naan bądź pieczonymi ziemniaczkami.

Ciasto drożdżowe na pizzerinki:

  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 – 2.5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju

Farsz z kapustą i pieczarkami:

  • 2 duże cebule
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • 1 słoik farszu pieczarkowego OLE!
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • ser żółty (u mnie gouda z kozieradką)
  • natka pietruszki
  • do podania: ulubiony sos pomidorowy (np. ketchup cukiniowy) lub czosnkowy

Ciasto drożdżowe na pizzerinki: Podgrzej mleko do temperatury ok. 37°C. Połowę umieść w misce, do drugiej połowy dodaj drożdże i cukier. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Do miski z mlekiem dodaj 2 szklanki mąki, sól i olej. Połącz z zaczynem drożdżowym gdy będzie gotowy. Zagnieć elastyczne ciasto, podsypując resztą mąki. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

Farsz z kapustą i pieczarkami: Posiekaj drobno cebule. Podsmaż na oleju. Dodaj drobno pokrojoną kiszoną kapustę, liście laurowe oraz pieprz. Duś pod przykryciem, do miękkości, w razie potrzeby podlewając wodą. Usuń liście i ziarna pieprzu. Wmieszaj farsz pieczarkowy. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Farsz możesz od razu wykorzystać do pizzerinek lub przygotować go dużo wcześniej i przechowywać w lodówce.

Pizzerinki: Wyrośnięte ciasto podziel na 8 części. Uformuj z każdej cienki placek o dowolnym kształcie, najlepiej z cieńszym środkiem i grubszymi brzegami. Odstaw pizzerinki do ponownego wyrośniecie, na ok. 15 minut. Rozłóż farsz z kapustą i pieczarkami, i piecz ok. 15 minut w temperaturze 180-200°C z termoobiegiem. Chwilę przed wyciągnięciem z piekarnika posyp pizzerinki startym serem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki oraz ulubionym sosem: ketchupem, ketchupem cukiniowym, sosem czosnkowym lub dowolnym dipem.

4 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*