Pizzerinki do których upieczenia zainspirowało mnie wspomnienie pizzerinek z chorizo oraz niedawnych pizzerinek z dynią i szynką. Zrobiłam je na kolację dla moich najlepszych przyjaciółek. Zniknęły błyskawicznie. Zdążyłam jedynie szybciutko pstryknąć zdjęcie mojej porcji 😉
Niby zdecydowałam się na klasyczny farsz z kapustą i pieczarkami, ale (jak przewidziałam) nie smakował typowo. A to dlatego, że użyłam farsz pieczarkowy ze słoika, co uważam za bardzo udany pomysł. Nadał on daniu mocno grzybowy aromat, nie do uzyskania ze świeżych pieczarek. No i zaoszczędził mi sporo czasu oraz pracy;)
Wspomniany farsz z kapustą i pieczarkami można wykorzystać też do dań innych niż pizzerinki – do pierogów, krokietów czy do dań mięsnych (do nadziewania lub obok, jako dodatek obiadowy), a także serwować z podpłomykami, chlebkami naan bądź pieczonymi ziemniaczkami.
Ciasto drożdżowe na pizzerinki:
- 50 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 – 2.5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
Farsz z kapustą i pieczarkami:
- 2 duże cebule
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
- 500 g kiszonej kapusty
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu czarnego
- 1 słoik farszu pieczarkowego OLE!
- sól i świeżo mielony pieprz
- ser żółty (u mnie gouda z kozieradką)
- natka pietruszki
- do podania: ulubiony sos pomidorowy (np. ketchup cukiniowy) lub czosnkowy
Ciasto drożdżowe na pizzerinki: Podgrzej mleko do temperatury ok. 37°C. Połowę umieść w misce, do drugiej połowy dodaj drożdże i cukier. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Do miski z mlekiem dodaj 2 szklanki mąki, sól i olej. Połącz z zaczynem drożdżowym gdy będzie gotowy. Zagnieć elastyczne ciasto, podsypując resztą mąki. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Farsz z kapustą i pieczarkami: Posiekaj drobno cebule. Podsmaż na oleju. Dodaj drobno pokrojoną kiszoną kapustę, liście laurowe oraz pieprz. Duś pod przykryciem, do miękkości, w razie potrzeby podlewając wodą. Usuń liście i ziarna pieprzu. Wmieszaj farsz pieczarkowy. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Farsz możesz od razu wykorzystać do pizzerinek lub przygotować go dużo wcześniej i przechowywać w lodówce.
Pizzerinki: Wyrośnięte ciasto podziel na 8 części. Uformuj z każdej cienki placek o dowolnym kształcie, najlepiej z cieńszym środkiem i grubszymi brzegami. Odstaw pizzerinki do ponownego wyrośniecie, na ok. 15 minut. Rozłóż farsz z kapustą i pieczarkami, i piecz ok. 15 minut w temperaturze 180-200°C z termoobiegiem. Chwilę przed wyciągnięciem z piekarnika posyp pizzerinki startym serem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki oraz ulubionym sosem: ketchupem, ketchupem cukiniowym, sosem czosnkowym lub dowolnym dipem.
Lubię takie domowe pizzerniki 😀
[…] zupa, którą przygotowałam dla moich przyjaciółek na kolację, razem z pizzerinkami z kapustą i pieczarkami. Bardzo delikatny, smakowo prosty krem, który chyba z powodu owej prostoty nie może nie […]
[…] mielonym z szynki i farszem pieczarkowym. Tym samym, którym się zachwycałam przy niedawnych pizzerinkach z kapustą i pieczarkami. Nadzienie umieszczałam w liściach kiszonej kapusty, o której pisałam już niegdyś w poście z […]
[…] podania farszu z kapustą i pieczarkami, który niegdyś pokazałam Wam w poście z przepisem na pizzerinki z kapustą i pieczarkami. Nieco zmieniłam proporcje składników farszu i zapiekłam go razem z ziemniakami i mięsem (na […]