Gofry z grilla

Słodkie i wytrawne gofry z grilla – idealne na deser, lunch i śniadanie

Gofry to przysmak, który jednoznacznie kojarzy nam się z wakacjami. Uwielbiamy je z bitą śmietaną i sezonowymi owocami. Niektórzy znają i lubią je również w wersji wytrawnej. A co jeśli zdradzimy, że najlepsze są zarówno słodkie, jak i słone gofry przyrządzone na… grillu?

Gofry z grilla – jak przyrządzić?

Dla fanów grillowania wszystko przygotowane na tym urządzeniu smakuje lepiej. Nie dotyczy to tylko mięs i warzyw, lecz także np. gofrów. Jak to możliwe, że można je przyrządzić na ruszcie?

Niektórzy próbują robić gofry na patelniach grillowych. Posiadacze grilli elektrycznych również mogą sobie na to pozwolić. Najprostszym rozwiązaniem są jednak grille z systemem GBS (Gourmet BBQ System). To innowacyjne urządzenia wprowadzone na rynek przez firmę Weber, które w najprostszym ujęciu sprawiają, że grill jest nie tylko grillem, lecz każdym urządzeniem kuchennym. 

System GBS tworzy ruszt z wymiennym, środkowym elementem. Na jego miejsce można wstawić dowolne akcesoria do grillowania z asortymentu marki Weber. Jest tam m.in. wkład do gofrów. 

Gofry z grilla – na słodko

Wiele osób mówi, że najbardziej lubi gofry takie, jak „z budki nad morzem”. Ich smak kojarzy nam się z wakacjami, dzieciństwem i beztroską. Ich przygotowanie nie jest wcale trudne.

Składniki:

– 2 szklanki mąki

– 1 łyżka cukru

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 2 jajka 

– 2 szklanki mleka

– 1/3 szklanki oleju rzepakowego

– odrobina soli

Na początku oddzielamy białka od żółtek. Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę. W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, mleko oraz olej. Do powstałej masy dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Gdy grill jest już odpowiednio rozgrzany, smarujemy olejem wkład do gofrów i wylewamy na niego porcje ciasta. Grillujemy gofry. Podajemy je z bitą śmietaną wymieszaną z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem i ulubionymi sezonowymi owocami, np. truskawkami, malinami i borówkami. Równie dobrze będą smakować po prostu posypane cukrem pudrem lub posmarowane dżemem domowej roboty. Przepyszne mogą okazać się gofry z grillowanymi, jeszcze ciepłymi brzoskwiniami oraz lodami waniliowymi!

Gofry z grilla – wytrawne 

W wersji wytrawnej gofry smakują wspaniale i nadają się na lunch, a także na śniadanie, jeśli wolimy je słone niż słodkie. Oto propozycja gofrów z mąki owsianej.

Składniki:

– 120 g mąki owsianej

– 2 jajka

– 200 g mleka

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 20 g oleju rzepakowego

1 łyżeczka soli

Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do oddzielnej miski dodajemy żółtka, mleko, olej, mąkę owsianą, proszek do pieczenia oraz sól i dokładnie mieszamy. Masę odstawiamy na 20 minut do zgęstnięcia. Po tym czasie mieszamy ją z pianą z białek. Na rozgrzany wkład do gofrów na grillu wylewamy porcje ciasta. Gdy owsiane gofry są już gotowe, smarujemy je np. serkiem ze szczypiorkiem i dekorujemy pomidorami oraz listkami bazylii. Doskonale smakują również z twarogiem z czosnkiem i bazylią, zmiksowanymi na gładko, a także z plastrami uprzednio zgrillowanego boczku lub z grillowanymi warzywami. 

Jeżeli zechcesz poznać więcej zaskakujących przepisów na dania z grilla, zapisz się do newslettera na stronie weber.com i odkryj niezwykły czas grillowania!

Polecam również:

https://wkrainiesmaku.pl/22116/catering-dietetyczny-kto-i-dlaczego-powinien-z-niego-skorzystac/

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*