Snickerso-Twix, czyli ciacho budyniowo-kajmakowe z orzeszkami i czekoladą

To ciasto dla wielbicieli wszelkich karmelowo-czekoladowych batoników. Takie trochę połączenie Snickersa (karmel, orzeszki, czekolada) i Twixa (karmel, ciastko, czekolada). Jak dla mnie super odkrycie, o którym koniecznie chciałam napisać na blogu, mimo że nie mam właściwego zdjęcia deseru. Polecam jednak zerknąć na przepis źródłowy. Sam deser jest świetny – polecam go jednak w bardzo umiarkowanej ilości to bo niezbyt dietetyczna propozycja. U mnie powstała z dwóch nielada okazji – przyjazdu dawno niewidzianej rodziny oraz babć-cioć.

Ciacho budyniowo-kajmakowe z orzeszkami i czekoladą

Składniki na masę budyniową:

  • 650 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1/2 szklanka cukru pudru
  • 100 g masła

Składniki na masę krówkową:

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 100 g masła
  • 2/3 szklanki orzeszków ziemnych solonych

Składniki na polewę czekoladową (taka jak w cieście Milka):

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1/2 kostki margaryny (125 g)
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka

Pozostałe składniki:

  • 48 herbatników (2 duże opakowania)
  • 12 herbatników w polewie czekoladowej
  • mleko do moczenia herbatników
  • dodatkowe orzeszki na wierzch

Masa budyniowa: W ok. 500 ml mleka rozpuść masło. Dodaj cukier. Resztę mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym. Połącz z mlekiem gdy zacznie się gotować. Podgrzewaj całość na małym ogniu do czasu aż masa zgęstnieje.

Masa krówkowa: Masę kajmakową podgrzej z masłem i wymieszaj z orzeszkami.

Polewa czekoladowa: Roztop czekoladę z margaryną i cukrem. Przestudź. Dodaj roztrzepane żółtka, a następnie ubite na sztywną pianę białka. Wylej na herbatniki.

Jasne herbatniki namocz w mleku. Ciemne pozostaw bez moczenia. Wykładaj na blaszkę kolejno:

  • 12 herbatników
  • połowa masy budyniowej
  • 12 herbatników w czekoladzie
  • połowa masy krówkowej
  • 12 herbatników
  • druga połowa masy budyniowej
  • 12 herbatników
  • druga połowa masy krówkowej
  • 12 herbatników
  • polewa czekoladowa
  • dodatkowe orzeszki na wierzch

Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 24h. Krój po dokładnym wystudzeniu, dużym i ostrym nożem.

Snickerso-Twix

20160518_223931-1024

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*