To ciasto dla wielbicieli wszelkich karmelowo-czekoladowych batoników. Takie trochę połączenie Snickersa (karmel, orzeszki, czekolada) i Twixa (karmel, ciastko, czekolada). Jak dla mnie super odkrycie, o którym koniecznie chciałam napisać na blogu, mimo że nie mam właściwego zdjęcia deseru. Polecam jednak zerknąć na przepis źródłowy. Sam deser jest świetny – polecam go jednak w bardzo umiarkowanej ilości to bo niezbyt dietetyczna propozycja. U mnie powstała z dwóch nielada okazji – przyjazdu dawno niewidzianej rodziny oraz babć-cioć.
Składniki na masę budyniową:
- 650 ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 1/2 szklanka cukru pudru
- 100 g masła
Składniki na masę krówkową:
- 1 puszka masy kajmakowej
- 100 g masła
- 2/3 szklanki orzeszków ziemnych solonych
Składniki na polewę czekoladową (taka jak w cieście Milka):
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 1/2 kostki margaryny (125 g)
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka
Pozostałe składniki:
- 48 herbatników (2 duże opakowania)
- 12 herbatników w polewie czekoladowej
- mleko do moczenia herbatników
- dodatkowe orzeszki na wierzch
Masa budyniowa: W ok. 500 ml mleka rozpuść masło. Dodaj cukier. Resztę mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym. Połącz z mlekiem gdy zacznie się gotować. Podgrzewaj całość na małym ogniu do czasu aż masa zgęstnieje.
Masa krówkowa: Masę kajmakową podgrzej z masłem i wymieszaj z orzeszkami.
Polewa czekoladowa: Roztop czekoladę z margaryną i cukrem. Przestudź. Dodaj roztrzepane żółtka, a następnie ubite na sztywną pianę białka. Wylej na herbatniki.
Jasne herbatniki namocz w mleku. Ciemne pozostaw bez moczenia. Wykładaj na blaszkę kolejno:
- 12 herbatników
- połowa masy budyniowej
- 12 herbatników w czekoladzie
- połowa masy krówkowej
- 12 herbatników
- druga połowa masy budyniowej
- 12 herbatników
- druga połowa masy krówkowej
- 12 herbatników
- polewa czekoladowa
- dodatkowe orzeszki na wierzch
Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 24h. Krój po dokładnym wystudzeniu, dużym i ostrym nożem.
Bardzo apetyczne ciacho 🙂