Klasyczne pesto bazyliowe

Absolutnie najbardziej klasyczna wersja pesto – z bazylią i orzeszkami pinii (podobna do tej wersji uproszczonej klasycznego pesto). Sos jest oczywiście świetny do makaronu, ale równie fajnie smakuje z gnocchi / kopytkami, a także doskonale zastępuje masło na kanapce. My lubimy je zarówno do szynki, pieczonego mięsa jak i sera.

Polecam też inne wersje pesto:

- pesto bazyliowe z pestkami dyni

- pesto bazyliowe z migdałami

- pesto z rukoli i nerkowców

- a’la pesto pietruszkowe

- pesto słonecznikowo-brokułowe

- pesto po polsku – z ziemniakiem

Pesto można wykorzystać m.in. do:

- krewetek z pesto

- ryżu z pesto

- kopytek z pesto (super do kurczaka lub łososia pieczonego – na pesto fajnie podsmaża się resztkę klusek)

- makaronu po liguryjsku

Klasyczne pesto bazyliowe

  • 40 – 50 g sera parmezan lub pecorino
  • 20 – 30 g orzeszków piniowych
  • ½ – 1 ząbek czosnku
  • 25 g świeżej bazylii (1 doniczka)
  • 75 – 100 g oleju
  • ¼ – ½ łyżeczki soli

Rozdrobnij ser (w Thermomix 15 s / obr. 5). Następnie dodaj pozostałe składniki i zblenduj na gładki sos – 60 s / obr. 10.

Jeśli pragniesz sos przechować, przełóż go do słoika i zalej oliwą – tak żeby nie dostawało się powietrze. W takich warunkach powinien wytrzymać ok. miesiąca.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>