Muffinki z jagodami

Najprostsze ciasto świata, czyli muffinki. Dziś w wersji z sezonowymi owocami. Pyszne, jak zawsze :) W oryginalnym przepisie była jeszcze polewa z białej czekolady, której ja nie miałam możliwości przygotować, ale pewnie świetnie pasuje.

Muffiny z jagodami

  • 200 g jagód
  • 100 g roztopionego masła
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g cukru

Dekoracja (opcjonalnie, u mnie nie ma):

  • jagody (50 g)
  • polewa z białej czekolady (50 g białej czekolady, 2 łyżki mleka, 1 łyżka jogurtu)

Do miski wlej roztopione masło. Dodaj mleko, wymieszaj, następnie dodaj jajka, skórkę z pomarańczy i znów wymieszaj.

Do drugiej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i dokładnie wymieszaj.

Delikatnie połącz składniki z dwóch misek, dodaj jagody.

Wyłóż równe porcje ciasta do papilotek lub silikonowych foremek do muffinów. Wstaw do nagrzanego do 18 st. C piekarnika. Piecz ok. 25 minut bez termoobiegu. Po przestudzeniu możesz polać babeczki polewą.

Polewa: roztopi czekoladę z mlekiem, dodaj jogurt, wymieszać. Po polaniu muffinków polewą posyp je dodatkowymi jagodami.

Muffiny z jagodami

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>