Smaczna moda

Na terenie Polski coraz wyraźniej zarysowuje się nowe zjawisko kulturowe. Gotowanie – czynność, która od najdawniejszych czasów towarzyszy człowiekowi; rytuał pozwalający ludziom przetrwać stał się nową smaczną modą. Teraz gotują prawie wszyscy i gotują prawie wszystko, a gotowanie stało się przyjemnością samą w sobie, zawód kucharza zaś to teraz jedna z lepiej opłacalnych profesji – jeśli, rzecz jasna, potrafi się to dobrze robić. Bo przecież ludzie muszą jeść, żeby żyć!

chef at work

Świat smaków w zasięgu ręki

Żeby zaobserwować rozwój kulinarnej mody wystarczy włączyć telewizor – zobaczymy wtedy jak wiele powstaje obecnie programów dotyczących gotowania, konkursów kulinarnych i tym podobnych. Zwykły spacer po miastach, a nawet po niewielkich miejscowościach pozwala zauważyć mnogość lokali, restauracji, pubów i barów oferujących w swoim menu kuchnie nawet z najodleglejszych krańców świata. Sieci sklepów i hipermarketów oferują tematyczne promocje dotyczące kuchni różnych krajów i kultur. Te działania pozwalają dosłownie zasmakować całego świata. Nie jest już problemem i nie trzeba pokonywać setek czy tysięcy kilometrów, żeby skosztować kuchni: indyjskiej, chińskiej, japońskiej, tajskiej, wietnamskiej, meksykańskiej, greckiej czy włoskiej. Teraz wystarczy skorzystać z ofert lokali oferujących takie dania lub samemu podobne przygotować i ucieszyć siebie, rodzinę czy znajomych.

Dzieło sztuki na talerzu

Ważna stała się nie tylko jakość przygotowanego dania, wyselekcjonowany dobór składników najwyższej jakości, a następnie smak samej potrawy. W dzisiejszych czasach niezwykle ważny staje się sposób w jaki danie zostaje podane. Szefowie kuchni prześcigają się w sposobach prezentacji przygotowanych przez siebie posiłków. Często to, co dostajemy na talerzu staje się istnym dziełem sztuki! Sposób  podania sprawia, że danie smakuje jeszcze lepiej. Te artystyczne układy zaobserwowane czy to w telewizji, czy w restauracjach, przenosimy oczywiście na własne stoły ku uciesze naszych gości.

Fundament kuchni

Jeśli jednak mowa o gotowaniu, to pięknym obrazkiem można oszukać oczy, ale nie oszukamy smaku. Smak i jakość dania jest podstawą sukcesu. Ważne jest więc jakie produkty zostają dobrane do przygotowania dania, z jakich przypraw korzysta gotujący, według jakiego przepisu i tradycji je przygotowuje. Można jeszcze długo wymieniać. Często jednak zapomnieć można o tym w czym przygotowane zostaje dane danie. Tak niepozorny kuchenny przyrząd jak garnek jest często cichym bohaterem wspaniałego i wykwintnego dania. Rzecz niby bez znaczenia? A jednak! Garnki to podstawowy oręż kuchennego rycerza, a rycerz wojować nie może byle jaką bronią. Dlatego też tak ważne jest jakie garnki wykorzystywane są do przygotowania potraw.

Tradycja i nowoczesność

Nie ma chyba niż bardziej prozaicznego niż garnek. Pojawia się też pytanie: jak garnek – coś tak tradycyjnego – może być nowoczesny? A jednak może. Jeden z wiodących producentów garnków, ale także sprzętu kuchennego – firma Tefal – wyraźnie pokazuje, że technologia pomaga ulepszać to niepozorne narzędzie, dzięki czemu praca w kuchni staje się jeszcze bardziej przyjemna, a potrawy przygotowywane przy użyciu tych narzędzi stają się smaczne i zdrowe. Produkty nie tracą swoich właściwości odżywczych i cieszą oko oraz język. Firma Tefal oferuje całą gamę garnków wykonanych z wysokiej jakości materiałów (aluminium, cast aluminium, ssteel/aluminium, stainless steel). Garnki Tefal przystosowane są do konkretnych źródeł ciepła  (gazowe – elektryczne – ceramiczne – halogenowe, indukcja – gaz – elektryczne – ceramiczne – halogenowe, odpowiednie do płyt gazowych) oraz wykończone wewnątrz w sposób zaspokajających najbardziej wymagających szefów kuchni  (ceramiczna, powłoka zapobiegająca przywieraniu). Trzeba dodać, że garnki Tefal pięknie prezentują się wizualnie w każdej kuchni. Opcji wyboru garnków jest wiele, wystarczy tylko zapoznać się z ofertą producenta (http://www.tefal.pl/) i wprowadzić do własnej kuchni narzędzia, które wykorzystywane są w najlepszych restauracjach oraz przez najlepszych szefów kuchni na całym świecie.

Przyjemność sama w sobie

Jedzenie to jedna z konieczności, która może być jednocześnie wielką przyjemnością. Tak, jak przyjemnością stało się samo gotowanie. Nowa moda sprawiła, że gotują wszyscy. Ważne, żeby gotować smacznie i zdrowo oraz dzielić się swoim talentem ciesząc kubki smakowe innych.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>