Pizza 4 sery

Pizza z 4 rodzajami serów (ale z 6-cioma gatunkami), do której stworzenia zainspirowała nas niedawna wizyta w restauracji „Rusałka”. Podawaliśmy ją z rukolą i (częściowo) sosem ze świeżych pomidorów, który został po naleśnikach ze szpinakiem i fetą. Nic nie stoi na przeszkodzie aby dodać inne sery lub odrobinę szynki, np. parmeńskiej. Ilość dodatków zależy wyłącznie od indywidualnych upodobań.

Pizza 4 sery
Na zdjęciu brak rukoli, ale była, tylko nie na talerzu Mamy.
  • ulubione ciasto na pizzę (u nas podstawowe z Thermomix)
  • ser żółty (Szwajcar i Radamer)
  • ser pleśniowy (brie i blue)
  • kremowy serek śmietankowy
  • parmezan lub grana padano
  • rukola
  • sos z pomidorów lima, z tego przepisu

Rozwałkowane ciasto lekko podpiecz w 200 st. C. – ok. 5-10 minut. Następnie nałóż sery i piecz do ich roztopienia, ok. 5-10 minut. Długość pieczenia pizzy mocno zależy od grubości ciasta i temperatury piekarnika. Pizzę podawaj ze świeżą rukolą i sosem ze świeżych pomidorów. Bez sosu pizza też jest super:)

Pizza 4 sery

Pizza 4 sery
Kto nie znam, mógłby pomyśleć, że Dziecko zainteresowane pizzą… 😉

3 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*