Pizza z 4 rodzajami serów (ale z 6-cioma gatunkami), do której stworzenia zainspirowała nas niedawna wizyta w restauracji „Rusałka”. Podawaliśmy ją z rukolą i (częściowo) sosem ze świeżych pomidorów, który został po naleśnikach ze szpinakiem i fetą. Nic nie stoi na przeszkodzie aby dodać inne sery lub odrobinę szynki, np. parmeńskiej. Ilość dodatków zależy wyłącznie od indywidualnych upodobań.
- ulubione ciasto na pizzę (u nas podstawowe z Thermomix)
- ser żółty (Szwajcar i Radamer)
- ser pleśniowy (brie i blue)
- kremowy serek śmietankowy
- parmezan lub grana padano
- rukola
- sos z pomidorów lima, z tego przepisu
Rozwałkowane ciasto lekko podpiecz w 200 st. C. – ok. 5-10 minut. Następnie nałóż sery i piecz do ich roztopienia, ok. 5-10 minut. Długość pieczenia pizzy mocno zależy od grubości ciasta i temperatury piekarnika. Pizzę podawaj ze świeżą rukolą i sosem ze świeżych pomidorów. Bez sosu pizza też jest super:)
Pyszne! Szkoda, że tak kaloryczne;) Pozdrawiam
Piękna!
Dziękuję 🙂