Folię z papierem do pieczenia Jana Niezbędnego zastosowałam również do pieczenia ciast. Ten produkt idealnie nadaje się w szczególności do ciast bardzo lekkich (typu ptasie mleczko, ciast z galaretką, budyniem, puddingów), ciast z kremami oraz ciast ciężkich, takich jak brownie, które trudno wyjmuje się z foremki (w ostatnim przypadku ze względu na ciężar). Ponieważ folia z papierem jest zdecydowanie bardziej wytrzymała niż sam papier, pozwala na łatwe wyciągniecie ciasta z blaszki, a następnie jego krojenie na zewnątrz. Dzięki temu kawałki są zdecydowanie równiejsze. Co ważne, po użyciu papieru z folią Jana Niezbędnego blaszka jest czuściutka!
- 300 g czekolady deserowej (60% kakao)
- 250 g masła
- 4 jaja
- 300 cukru
- 180 g mąki pszennej
- Czekoladę i masło umieść w kąpieli wodnej (czyli w misce stojącej na garnku z wrzącą wodą) i roztop. Odstaw do przestygnięcia.
- Jaja ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj przestudzoną czekoladę z masłem, a następnie delikatnie wmieszaj przesianą mąką.
- Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia z folią Jana Niezbędnego. Klasyczne brownie piecze się w foremce kwadratowej o wymiarach ok. 24 x 24 cm, ale możesz użyć formy dowolnych wymiarów.
- Piecz ciasto ok. 30-40 minut w temperaturze ok. 160° Nie sprawdzaj ciasta patyczkiem ponieważ ten nie powinien być suchy. Idealne brownie to takie, które jest bardzo wilgotne w środku.
- Po dokładnym wystudzeniu wyjmij ciasto z blaszki i pokrój na równe kwadraty. Udadzą się zdecydowanie lepiej niż gdyby kawałki były wyciągane pojedynczo z blaszki.