Strucla morelowo-migdałowa

  • 300 g mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 15 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki rumu
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • 400 g suszonych moreli
  • 200 g soku z pomarańczy
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g prażonych migdałów

Doprowadź do wrzenia sok pomarańczowy z pokrojonymi morelami i cukrem. Gotuj ok. 5 min. Zmiksuj, dodaj soku lub wody w razie potrzeby, tak by powstało dość gęste, ale gładkie nadzienie. Ułóż je na drożdżowym cieście, posyp migdałami i zawiń struclę. Piecz ok. 20-30 min w 180 st. C.

 

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*