Zupa z kurkami, fasolką szparagową i kozim serem

Zupa przygotowana pod okiem szefa kuchni pensjonatu Tamarosa, Maksymiliana Jaśkiewicza. Podczas spotkania blogerów, zorganizowanym pod hasłem „Doceń polskie” i poznaj Wielkopolskie. Z ekologicznych, świeżo zebranych składników. Zaskoczył nas dodatek natki marchewki. Ale nikt nie narzekał. Wszyscy chętnie spałaszowali swoje porcje. Nie ma to jak świeża, sezonowa zupa.

  • kurki
  • fasolka szparagowa
  • ziemniaki
  • marchewki
  • pietruszka
  • por
  • śmietanka kremówka
  • masło, oliwa z oliwek
  • sól, młotkowany pieprz
  • koperek i świeża bazylia
  • do podania: kozi ser i makaron nitki (użyliśmy Międzybrodzkiego, w kształcie nitek)

Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Fasolkę przytnij przy końcu i również pokrój. Marchewkę oraz pietruszkę oskrob i pokrój w talarki. W dużym garnku roztop masło. Dodaj oliwę i przesmaż kurki. Dodaj warzywa i też lekko je podsmaż. Dopraw solą i młotkowanym pieprzem. Wlej wodę, posiekane liście marchewki, selera i pietruszki. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś warzywa aż staną się al dente. Na koniec dodaj śmietankę, koperek i bazylię. Nałóż na talerz, dekorując makaronem i kleksikami koziego sera.

Ja i wielki gar 😉

Kurki… Mniam!

2 komentarzy

  1. Ten gar, Kasiu, niedługo większy od Ciebie xd.
    Ach, i ta zupka, o której tyle słyszałam! Pyszna. Ciekawa jestem, jak smakowała.
    Chociaż z tego co mówiłaś, była dosyć smaczna ;]

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*