W ostatnim czasie na blogach zagościł trzeci trend jaki zaproponowała marka McCormick na ten rok.
Kulinarny przewodnik wskazuje na dwie kompozycje w ramach trendu „Kulinarna Harmonia”. Są to:
– ziarna farro, żurawina i goździki
– świeże brokuły i dukkach (mieszanka kminku, kolendry, sezamu i orzechów)
Kminek i kolendra jest dla mnie absolutnie niejadalna, ale brokuły i sezam jak najbardziej. Spróbowałam zatem te dwa składniki połączyć w daniu nawiązującym do tradycji kuchni azjatyckiej. Zrobiłam szybkie stir-fry, dodając jeszcze kurczaka, grzybki mun i makaron udon. Było smacznie, prosto, ciekawie i całkiem egzotycznie mimo niewyszuanych, łatwodostępnych składników (udon można zastąpić innym makaronem).
- filet z piersi kurczaka
- grzyby mun
- brokuły
- sezam
- sos sojowy lub sojowo-grzybowy
- olej sezamowy
- olej do smażenia
- świeżo mielona sól morska
- świeżo mielony pieprz czarny
Zalej grzybki wrzącą wodą i pozostaw na ok. 10 min. Następnie ugotuj je wg przepisu na opakowaniu (ok. 15 minut). Filet z kurczaka umyj i oczyść. Podsmaż na niewielskiej ilości oleju. Dodaj sezam. W międzyczasie ugotuj brokuły oraz makaron. Dodaj oba składniki do mięsa, razem z grzybami. Dopraw do smaku sosem sojowy, solą, pieprzem i odrobiną oleju sezamowego.
Boskie *.* Naprawdę warto spróbować !