Prosta zapiekanka przyrządzona w sobotę u rodziców i spałaszowana przez całą (!) rodzinę!
- 4 duże ziemniaki typu A
- 250 g filetu z łososia
- 1/2 kalafiora
- 200 g mrożonego groszku
- 1 czerwona papryka
- 1 opakowanie prażonej cebulki
- 200 g sera rokpol
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Łososia upiecz w 180 st.C (ok. 20 minut). Kalafior i groszek ugotuj w mikrofali w specjalnym woreczku do gotowania w mikrofali (tak jak ja to zrobiłam) albo tradycyjnie ugotuj al dente. Na dno naczynia żaroodpornego ułóż połowę pokrojonych na talarki ziemniaków i po połowie reszty warzyw. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Dodaj kawałki łososia, połowę startego sera i resztę warzyw. Przykryj pozostałymi ziemniakami o posyp pozostałym serem. Zapiekaj w 180 st. C ok. 30-40 minut.
Niby prosta zapiekanka ziemniaczana, a tyle smaku i wartości odżywczych 🙂