Danie przygotowanie na potrzeby SKK przez koleżankę Sebastiana. Bardzo szybkie i całkiem smaczne. Jak dla mnie mało azjatyckie, ze względu na użytą polską Maggi, ale Chinka uznała, że tak jest ok.
- 200 g mięsa mielonego (u nas drobiowo-wieprzowe)
- 150 g mrożonego groszku
- 150 g kukurydzy
- 1 marchewka
- oliwa z oliwek, świeży imbir, ząbek czosnku, kawałek pora, sól, pieprz, sos sojowy lub Maggi (Qing Liu wybrała biedronkową przyprawę Culineo)
Rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojony imbir, czosnek i por. Smaż do lekkiego zbrązowienia. Dodaj mięso i sos sojowy lub Maggi. Dokładnie wymieszaj by mięso równo się podsmażyło. Dodaj marchewkę i smaż kolejne 2-3 minuty. Na końcu dodaj rozmrożony groszek i kukurydzę. Dopraw pieprzem (najlepiej świeżo mielonym) i ewentualnie solą (ale uważaj bo sos sojowy jest bardzo słony).