Poniżej przepis na tort, który zrobił absolutną furorę na tegorocznym Obozie Kuchni Artystycznej. Przygotowałam go wraz z Przemką i uczestnikami z okazji urodzin jednego z kadrowiczów. Właściwie to od razu powstały dwa torty – jeden dla młodzieży, drugi dla kadry. Oba zniknęły w okamgnieniu. Dawno nie widziałam by jakiś wypiek wzbudził aż tyle zachwytów i radości 🙂
Ciasto czekoladowe:
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- 3/4 szklanki kakao
- 2 szklanki cukru
- 2 jaja
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mocnej kawy
Krem:
- 500 g serka mascarpone
- 1.25 szklanki cukru pudru
- 1.5 szklanki śmietanki 30%
- 1 paczka ciasteczek Oreo
Do dekoracji:
- Kit-Kat-y lub batoniki WW
- M&M’s-y
W dość dużej misce lub garnku połącz mąkę ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia, sodą, kakaem i cukrem. W mniejszej misce roztrzep jajka z maślanką, olejem i świeżo zaparzoną kawą. Wmieszaj mokre składniki do suchych. Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C ok. 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Dobrze wystudź i przekrój na trzy blaty.
Na niewielkich obrotach miksera utrzyj serek z cukrem. Stopniowo dodawaj śmietankę i dalej miksuj do czasu uzyskania lekkiej, puszystej konsystencji. Na koniec wmieszaj do masy pokruszone ciasteczka Oreo.
Przełóż ciasto czekoladowe kremem z mascarpone. Boki tortu obłóż batonikami typu KitKat (tymi małymi) lub WW, a wierzch posyp drażetkami M&M’s.