W Krainie Smaku

Tort z Oreo, M&M’s-ami i Kit-Kat-ami

Poniżej przepis na tort, który zrobił absolutną furorę na tegorocznym Obozie Kuchni Artystycznej. Przygotowałam go wraz z Przemką i uczestnikami z okazji urodzin jednego z kadrowiczów. Właściwie to od razu powstały dwa torty – jeden dla młodzieży, drugi dla kadry. Oba zniknęły w okamgnieniu. Dawno nie widziałam by jakiś wypiek wzbudził aż tyle zachwytów i radości 🙂

Ciasto czekoladowe:

Krem:

Do dekoracji:

W dość dużej misce lub garnku połącz mąkę ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia, sodą, kakaem i cukrem. W mniejszej misce roztrzep jajka z maślanką, olejem i świeżo zaparzoną kawą. Wmieszaj mokre składniki do suchych. Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C ok. 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Dobrze wystudź i przekrój na trzy blaty.

Na niewielkich obrotach miksera utrzyj serek z cukrem. Stopniowo dodawaj śmietankę i dalej miksuj do czasu uzyskania lekkiej, puszystej konsystencji. Na koniec wmieszaj do masy pokruszone ciasteczka Oreo.

Przełóż ciasto czekoladowe kremem z mascarpone. Boki tortu obłóż batonikami typu KitKat (tymi małymi) lub WW, a wierzch posyp drażetkami M&M’s.