Poniżej przepis na tort, który zrobił absolutną furorę na tegorocznym Obozie Kuchni Artystycznej. Przygotowałam go wraz z Przemką i uczestnikami z okazji urodzin jednego z kadrowiczów. Właściwie to od razu powstały dwa torty – jeden dla młodzieży, drugi dla kadry. Oba zniknęły w okamgnieniu. Dawno nie widziałam by jakiś wypiek wzbudził aż tyle zachwytów i radości 🙂
Ciasto czekoladowe:
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- 3/4 szklanki kakao
- 2 szklanki cukru
- 2 jaja
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mocnej kawy
Krem:
- 500 g serka mascarpone
- 1.25 szklanki cukru pudru
- 1.5 szklanki śmietanki 30%
- 1 paczka ciasteczek Oreo
Do dekoracji:
- Kit-Kat-y lub batoniki WW
- M&M’s-y
W dość dużej misce lub garnku połącz mąkę ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia, sodą, kakaem i cukrem. W mniejszej misce roztrzep jajka z maślanką, olejem i świeżo zaparzoną kawą. Wmieszaj mokre składniki do suchych. Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C ok. 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Dobrze wystudź i przekrój na trzy blaty.
Na niewielkich obrotach miksera utrzyj serek z cukrem. Stopniowo dodawaj śmietankę i dalej miksuj do czasu uzyskania lekkiej, puszystej konsystencji. Na koniec wmieszaj do masy pokruszone ciasteczka Oreo.
Przełóż ciasto czekoladowe kremem z mascarpone. Boki tortu obłóż batonikami typu KitKat (tymi małymi) lub WW, a wierzch posyp drażetkami M&M’s.
cudny!
Nic dziwnego, że zniknął tak szybko:)
Wspaniały tort!
Bajka! 🙂
Nie dziwię się, że zniknęły w okamgnieniu, tyle pyszności w jednym cieście…. 🙂
Prezentuje się wspaniale. Robiłam podobny, wyglądał bardzo efektownie i był pyszny.
[…] mojego Obozu Kuchni Artystycznej. Do ich przygotowania użyliśmy batoników pozostałych po torcie z Oreo, M&M’sami i Kit-Katami. Wierzch wieńczyła masa […]
[…] ubijaneTortyWypieki słodkieokazja:Elegancki deserSmakowite prezentyDrukujTo kolejny tort (po torcie z Oreo, M&M’sami i Kit-Katami) jaki upiekłam wraz z uczestnikami mojego Obozu Kuchni Artystycznej w Krynicy Zdroju. Jako blaty […]
Chciałabym zrobić taki torcik na urodziny mojego wnusia, proszę o podanie jaka ma być duża paczka tych ciastek oreo, i na jaka ma być średnica tortownicy, bo gości ma być sporo. Proszę o szybką odpowiedź. Dziękuje i pozdrawiam – Krystyna
Przyznam, że nie pamiętam jaka to była tortownica – nie robiłam na swojej. A paczka Oreo raczej była duża.
Bardzo dziękuje,torcik wygląda bardzo ładnie, mam nadzieje że mi wyjdzie, popołudniu go będę robić. Wyjślę zdjęcie. Pozdrawiam Krystyna
Będzie mi bardzo miło 🙂
Czy kawa ma byc goraca? rozpuszczalna czy z fusami?? dziekuje za szybka odpowiedz 🙂
Nasza była rozpuszczalna i lekko przestudzona.
Chciałabym zrobić ten tort mojemu chłopakowi na urodziny, ale nie wiem skąd mam wziąć takie mini kit katy. Czy mogłabyś mi udzielić informacji gdzie takie zdobyć 😉 bo ja nie widziałam takich w sklepach. Tort – cuudo. Pozdrawiam 🙂
To były zwykłe Kit-Katy. Nie jakieś mini.
Witam, jakiej mąki Pani używała do wypieku tego ciasta? 🙂
Czy po upieczeniu przekroiła Pani na 3 spody czy tylko na dwa?
Dziękuję za odpowiedź i Pozdrawiam
już wiem, że na trzy blaty ;p przepraszam nie doczytałam 🙂
Proszę tylko o info odnośnie mąki 😀
Mąkę tortową użyłam 🙂
Jaki smak dawało połączenie tego biszkoptu z kremem? Czuć kawę? Czy ona wyrównywała smak słodyczy i tort wyszedł ani za słodki ani za gorzki, taki w sam raz?
Kawa jedynie uwypukla smak czekolady. Nie czuć jej w cieście. To ciasto absolutnie nie jest gorzkie. Jest raczej dość słodkie, choćby ze względu na dodatek słodkich batoników.
Witam mam pytanie od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zrobienia tortu z ciasteczkami oreo ale jakoś to odkładałam… w sumie pewnie dlatego bo nie wiem jak to wszystko ze sobą współgra czy te ciasteczka rozmiękają i czy można zrobić zwykły biszkopt bez kawy bo wolałabym dla dzieci jej nie serwować…
Z góry dziękuję za odp… pozdrawiam
Można zrobić biszkopt bez kawy. Ja ją dałam bo intensyfikuje smak czekolady. Oreo nie rozmiękają. Tort wychodzi super.
Dziękuję za odp… w końcu się zdecydowałam i zrobiłam … faktycznie tort jest bardzo smaczny, krem jest bardzo aksamitny… miałam tylko dylemat czy usztywnić go żelatyną, ale ostatecznie nie usztywniałam i jest ok. Niewątpliwie tort jest warty wypróbowania…
Do tortu upiekłam zwykły kakaowy biszkopt i wg mnie pasuje dobrze… Pozdrawiam
Jaki wymiar tortownicy ?
Niestety, nie pamiętam.
Hej, ilu opakowań kit katów Pani użyła do ozdoby tortu ? 🙂
Niestety, nie pamiętam.