Cukinia z oliwą truflową i parmezanem

Moja dzisiejsza kolacja. Dziecinnie prosta i błyskawiczna w przygotowaniu. Niby tylko zwykła cukinia, ale oliwa truflowa nadaje jej bardzo ciekawego smaku, który wyostrza parmezan. Serwowałam ją w towarzystwie grzanek z suszonymi pomidorami, ale równie dobrze można taką cukinię podać z makaronem, kuskusem czy jako dodatek do mięs.

  • cukinia
  • oliwa truflowa
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • tarty parmezan

Pokrój cukinię na talarki. Podsmaż z obu stron na niewielkiej ilości oliwy truflowej. Uważaj żeby z nią nie przesadzić bo ma bardzo intensywny smak (który jednak pod wpływem temperatury łagodnieje). Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyłóż na talerz i posyp tartym parmezanem.

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*