Moja dzisiejsza kolacja. Dziecinnie prosta i błyskawiczna w przygotowaniu. Niby tylko zwykła cukinia, ale oliwa truflowa nadaje jej bardzo ciekawego smaku, który wyostrza parmezan. Serwowałam ją w towarzystwie grzanek z suszonymi pomidorami, ale równie dobrze można taką cukinię podać z makaronem, kuskusem czy jako dodatek do mięs.
- cukinia
- oliwa truflowa
- sól i świeżo mielony pieprz
- tarty parmezan
Pokrój cukinię na talarki. Podsmaż z obu stron na niewielkiej ilości oliwy truflowej. Uważaj żeby z nią nie przesadzić bo ma bardzo intensywny smak (który jednak pod wpływem temperatury łagodnieje). Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyłóż na talerz i posyp tartym parmezanem.
o, a to ta cukinia, o której mi wspominałaś?
jestem bardzo ciekawa, jakby smakowała.