Tegoroczna inwencja twórcza, która bardzo nam zasmakowała. Z kanapką z żółtym serem, z zapiekanką, makaronową sałatką, tortillą. Jak wiadomo ketchup jest dobry do wszystkiego Również ten cukiniowy.
- 1.5 kg obranej cukinii
- 500 g cebuli
- 1 łyżka soli
- 1 szklanka octu
- 2 szklanki cukru
- 200 g koncentratu pomidorowego (może być więcej)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Cukinię i cebulę przekręć przez maszynkę do warzyw z drobnym sitkiem lub zetrzyj w robocie kuchennym. Zasyp łyżką soli. Wymieszaj i odstaw na 6 godzin. Nie odciskaj wody.
Do warzyw dodaj ocet i cukier. Gotuj ok. 20 minut. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i gotuj kolejne 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Całość zmiksuj na gładką masę i przelej do słoiczków. Odwróć słoiczki na ok. 10 minut by szczelnie się zamknęły.
Podawaj jak klasyczny ketchup, czyli niemal ze wszystkim
[…] sos do podania (ketchup, ketchup cukiniowy, sos czosnkowy lub […]