Ketchup z cukinii

Tegoroczna inwencja twórcza, która bardzo nam zasmakowała. Z kanapką z żółtym serem, z zapiekanką, makaronową sałatką, tortillą. Jak wiadomo ketchup jest dobry do wszystkiego :) Również ten cukiniowy.

  • 1.5 kg obranej cukinii
  • 500 g cebuli
  • 1 łyżka soli
  • 1 szklanka octu
  • 2 szklanki cukru
  • 200 g koncentratu pomidorowego (może być więcej)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

Cukinię i cebulę przekręć przez maszynkę do warzyw z drobnym sitkiem lub zetrzyj w robocie kuchennym. Zasyp łyżką soli. Wymieszaj i odstaw na 6 godzin. Nie odciskaj wody.

Do warzyw dodaj ocet i cukier. Gotuj ok. 20 minut. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i gotuj kolejne 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Całość zmiksuj na gładką masę i przelej do słoiczków. Odwróć słoiczki na ok. 10 minut by szczelnie się zamknęły.

Podawaj jak klasyczny ketchup, czyli niemal ze wszystkim

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*