Domowy bulion drobiowy

Prosty wywar z mięsa drobiowego i warzyw. Zupa – baza do innych zup, sosów, risotto i wielu innych dań.  Poniższy przepis jest z udziałem udek z kurczaka, ale można je zastąpić skrzydełkami. Albo filetem z piersi, wtedy bulion będzie ekstra chudy.

  • 2 udka z kurczaka
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 małego selera
  • 1/2 cebuli
  • 2 liście laurowe

Kurczaka umyj i włóż do garnka. Por, marchewkę i pietruszkę umyj, obierz, pokrój wzdłuż na ćwiartki (aby była większa powierzchnia ekstrakcji aromatu). Podobnie zrób z selerem, ale ten pokrój na plastry. Cebulę obierz i oparz nad palnikiem, do zwęglenia. Warzywa i liść laurowy umieść w garnku, zalej zimną wodą i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 2-3 godziny. Bulion powinien się nieznacznie gotować, nie bulgotać. Gotowy rosół przecedź przez sito.

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*