Prosty wywar z mięsa drobiowego i warzyw. Zupa – baza do innych zup, sosów, risotto i wielu innych dań. Poniższy przepis jest z udziałem udek z kurczaka, ale można je zastąpić skrzydełkami. Albo filetem z piersi, wtedy bulion będzie ekstra chudy.
- 2 udka z kurczaka
- 1 por
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 małego selera
- 1/2 cebuli
- 2 liście laurowe
Kurczaka umyj i włóż do garnka. Por, marchewkę i pietruszkę umyj, obierz, pokrój wzdłuż na ćwiartki (aby była większa powierzchnia ekstrakcji aromatu). Podobnie zrób z selerem, ale ten pokrój na plastry. Cebulę obierz i oparz nad palnikiem, do zwęglenia. Warzywa i liść laurowy umieść w garnku, zalej zimną wodą i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 2-3 godziny. Bulion powinien się nieznacznie gotować, nie bulgotać. Gotowy rosół przecedź przez sito.
[…] 1 l domowego bulionu drobiowego […]