Ta zapiekanka to kolejny dowód na to, że z fetą wszystko smakuje dobrze. Była tak pyszna, że mimo kiepskiego zdjęcia chcę się podzielić przepisem. Cukinia, kurczak, feta i ryż to naprawdę dobrze zgrane towarzystwo, do którego świetnie pasował koperek. Polecam!
Na zdjęciu, w tle, babeczki z malinami, które nie mniej polecam.
- 1 szklanka ryżu
- ok. 400 g filetu z piersi kurczaka
- 1 cebula
- sól, pieprz, bazylia, koperek
- 1 cukinia
- 1 kostka sera feta
- 2 jajka
Ugotuj ryż na sypko. Kurczaka pokrój na kawałki i podsmaż z posiekaną cebulą, przyprawiając solą, pieprzem, bazylią i sporą ilością koperku (można zastąpić minikosteczką Knorr). Cukinię zetrzyj na grubych oczkach. Odsącz z nadmiaru wody. Fetę pokrój w kostkę. Połącz oba składniki z jajkami (zostaw trochę fety na wierzch zapiekanki).
W naczyniu żaroodpornym rozłóż połowę ryżu. Przykryj połową ilości podsmażonego kurczaka, a następnie wyłóż masę jejeczno-serowo-cukiniową. Przykryj drugą porcją ryżu, pozostałym kurczakiem i fetą. Zapiekaj ok. 20-30 min w 180 st. C.
Wierzch może wydawać się spalony i niesmaczny, ale w rzeczywistości był przyjemnie aromatyczny.
Całkowicie się z Tobą zgadzam, z feta wszystko jest dobre, szczególnie wszelkiego rodzaju zapiekanki. Na ta chętnie się skuszę szczególnie, że ostatnio polubiłam cukinie 🙂
I zapiekanka, i babeczki.. mniaam!
Chyba Cię kiedyś odwiedzę na taki zestaw, po szkole xd
Zapraszam!