Kolejna udana przygoda z kaszą jaglaną za mną. Tym razem było pikantnie za sprawą chilli i wyrazistej fety. Do tego pieczony kurczak i szybki zdrowy lunch gotowy. Polecam!
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka rosołu drobiowego
- 1 duża cukinia
- sos sałatkowy Fit-up Pikantny (z chilli i suszonymi pomidorami)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- ½ kostki fety
- natka pietruszki
- krążki chilli do dekoracji
- filet z kurczaka
Oczyść filet z kurczaka i zamarynuj w oliwie wymieszanej z sosem sałatkowym. Lekko oprósz solą i pieprzem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. ok. 15-20 min. W międzyczasie ugotuj kaszę jaglaną, do miękkości (ok. 10 min). Cukinię pokrój w talarki. Pędzelkiem rozsmaruj na niej oliwę z oliwek wymieszaną z sosem sałatkowym. Usmaż na patelni z obu stron. Ser feta pokrój w kostkę. Połącz z kaszą i cukinią. Wymieszaj z pozostałym sosem sałatkowym. Udekoruj plasterkami chilli i natką pietruszki. Podawaj z pieczonym kurczakiem.
a ja mam właśnie paczuszkę kaszy jaglanej!
dziękuję, kochana, za inspirację ;*
Wygląda ślicznie. Koniecznie zrobię taką niedługo 🙂 To może jako kolejne wyzwanie pęczak? 😉
Tak, do zabawy pęczakiem też się przymierzam.