Makaron ze szpinakiem, fetą, kurczakiem i orzeszkami pinii

Pyszna klasyka, czyli makaron ze szpinakiem i fetą doprawiony czosnkiem. Kto jeszcze nie próbował powinien koniecznie! Dodatek kurczaka i orzeszków pinii (jak u mnie dziś) jest zupełnie opcjonalny. Danie powstaje w kilkanaście minut, jest więc idealne na obiad w ciągu tygodnia.

Pisząc w tytule „feta” mam na myśli polski ser typu feta. Do tego makaronu jest znacznie lepszy niż grecki oryginał (tłustszy i twardszy) ponieważ łatwiej się topi. Orzechy pinii możecie zastąpić prażonymi płatkami migdałów. Też fajnie pasują. Polecam również wersję z suszonymi pomidorami.

Makaron ze szpinakiem, fetą, kurczakiem i orzeszkami pinii
Makaron ze szpinakiem, fetą, kurczakiem i orzeszkami pinii.
  • 125 g makaronu penne (dziś kukurydzianego)
  • 2 łyżki oleju czosnkowego
  • 2 piersi z kurczaka
  • „przyprawa do mięs” lub dowolna do drobiu
  • 1/2 paczki szpinaku w liściach (225 g)
  • pieprz (u mnie świeżo mielony, zielony), przyprawa warzywna
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 125 g sera typu feta (Festina)
  • uprażone na suchej patelni orzeszki pinii

Ugotuj makaron na al dente w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Na mocno gorącym oleju podsmaż pokrojonego w kostkę kurczaka. Dopraw „przyprawą do mięs” lub inną ulubioną. Szpinak rozmroź na suchej, rozgrzanej patelni. Dopraw do smaku pieprzem, przyprawą warzywną oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Połącz ugotowany makaron z mięsem i szpinakiem (na patelni po mięsie, po szpinaku lub w garnku po makaronie – gdzie jest więcej miejsca). Rozkrusz ser. Lekko podgrzej i podawaj z podprażonymi orzeszkami pinii.

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*