Lekka, pyszna i zdrowa pieczeń z mięsem, szpinakiem oraz kuskusem. Tego ostatniego nie było zbyt wyraźnie widać i czuć, ale zapewnił zapiekance soczystość. Mięso zdecydowanie nie było suche, mimo, iże nie dodałam do niego ani grama tłuszczu. Do pieczeni idealnie pasowała sałata i świeże ogórki z serowo-pikantnym sosem jogurtowym.
- ok. 300 g (10 kostek) szpinaku w liściach
- 3/4 szklanki kuskusu
- ok. 400 g mięsa drobiowego (u mnie pół na pół indyk i kurczak)
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
- 3/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
Rozmroź szpinak. Kuskus zalej nieco mniej niż 1.5 szklanki wody. Mięso rozdrobnij w malakserze. Połącz z jajkiem, szpinakiem i kaszą. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy keksowej o wymiarach 10×20 cm. Zapiekaj 40 min w 175 st. C.
Kasiu, pyszna!
muszę taką kiedyś zrobić..