Pieczeń drobiowa ze szpinakiem i kuskusem

Lekka, pyszna i zdrowa pieczeń z mięsem, szpinakiem oraz kuskusem. Tego ostatniego nie było zbyt wyraźnie widać i czuć, ale zapewnił zapiekance soczystość. Mięso zdecydowanie nie było suche, mimo, iże nie dodałam do niego ani grama tłuszczu. Do pieczeni idealnie pasowała sałata i świeże ogórki z serowo-pikantnym sosem jogurtowym.

  • ok. 300 g (10 kostek) szpinaku w liściach
  • 3/4 szklanki kuskusu
  • ok. 400 g mięsa drobiowego (u mnie pół na pół indyk i kurczak)
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy  uniwersalnej
  • 3/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego

Rozmroź szpinak. Kuskus zalej nieco mniej niż 1.5 szklanki wody. Mięso rozdrobnij w malakserze. Połącz z jajkiem, szpinakiem i kaszą. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy keksowej o wymiarach 10×20 cm. Zapiekaj 40 min w 175 st. C.

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*