Dość klasyczna propozycja obiadowa, choć z mało popularną nutą – cytryny.
- 2 udka z kurczaka + 2 filety z piersi
- Pomysł na… soczystego kurczaka w ziołach z nutą cytryny
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
- ciecierzyca konserwowa
- papryka słodka i ostra, czosnek, sól i pieprz + odrobina oleju
Mizeria:
- ogórek zielony
- jogurt naturalny i śmietana 12% 1:1
- odrobina kwasku cytrynowego (do smaku)
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- klasyczne purée ziemniaczane lub pieczone ziemniaczki
Mięso opłucz i osusz. Z filetów wytnij zbędne błonki. Umieść w woreczku dołączonym do „Pomysłu na…”. Dodaj przyprawy, marchewkę pokrojoną w plastry oraz cebulę pokrojoną w piórka. Zamknij woreczek czerwoną tasiemką (również w opakowaniu) i dokładnie wymieszaj jego zawartość by przyprawy równomiernie otoczyły mięso oraz warzywa. Umieść całość w naczyniu do zapiekania i piecz w 180⁰C ok. 1 godzinę i 10-20 minut.
Po ok. 30 minutach od wstawienia mięsa, wstaw ciecierzycę. Wymieszaj odsączone ziarna z papryką, czosnkiem, solą, pieprzem i odrobiną oleju – najlepiej w niewielkim naczyniu żaroodpornym.
W międzyczasie ugotuj ziemniaki i przygotuj mizerię. Obranego ogórka pokrój w cienkie plasterki. Jogurt wymieszaj ze śmietaną, kwaskiem, solą i pieprzem. Wymieszaj z ogórkami.
Upieczonego kurczaka podawaj w towarzystwie klasyczne purée ziemniaczanego (np. ze śmietanką i koperkiem), ciecierzycy oraz mizerii.
O tym jaki piekarnik wybrać by kurczak nigdy Ci się nie spalił przeczytasz tutaj:
https://wkrainiesmaku.pl/21815/piekarnik-do-zabudowy-jak-wybrac-ten-najlepszy/