Łosoś, ryż i warzywa, czyli dość klasyczna propozycja obiadowa 🙂
- filet z łososia
- przyprawa Cajun, z tego przepisu
- sos „Italia Sos cztery sery z bazylią” Winiary
- ryż biały
- groszek zielony (mrożony)
- zamiast groszku lub dodatkowo:
- ogórki gruntowe
- sos tzatziki: lekki serek twarogowy (taki jak do serników), jogurt naturalny, świeży czosnek, sól, pieprz, kwasek cytrynowy, odrobina cukru
Łososia umyj, umieść w naczyniu żaroodpornym, posyp przyprawą i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut (180 st. C).
Sos i ryż przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Groszek ugotuj na al dente.
Ogórki obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Twaróg wymieszaj z jogurtem. Dopraw do smaku czosnkiem, solą, pieprzem, kwaskiem i cukrem.
Podawaj łososia z dodatkiem ryżu polanego sosem serowym lub z ryżem wymieszanym z sosem. Dobrym dodatkiem będzie groszek zielony lub a’la mizeria, czyli ogórki połączone z sosem tzatziki.