Lekka i bardzo smaczna patelnia z mało znaną kaszą bulgur, którą dopiero odkrywam. W towarzystwie warzyw i mięska drobiowego sprawdziła się wybornie – z pewnością częściej będzie gościła w naszej kuchni 🙂 Polecam gorąco.
- 1 cebula
- 4 marchewki
- 250 g pieczarek
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki żółtej
- 200 g fasolki szparagowej (mrożonej)
- 400 g wędliny drobiowej
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka lubczyku suszonego
- 2 szklanki bulionu drobiowego z zielem angielskim i liściem laurowym
- 1 szklanka kaszy bulgur
- opcjonalnie prażony słonecznik do posypania
Cebulę (posiekaną), marchewki (pokrojone w talarki), pieczarki (pokrojone w plasterki) oraz papryki (pokrojone w kostkę) wrzuć na dużą patelnię lub do dużego garnka. Duś pod przykryciem ok. 10 minut. Dodaj fasolkę szparagową i jeszcze chwilę duś całość.
Wmieszaj wędlinę pokrojoną w kostkę, liść laurowy, lubczyk oraz bulion. Dodaj kaszę bulgur i gotuj na małym ogniu do miękkości kaszy, czyli ok. 10-15 minut. Do dania nie ma potrzeby dodawania soli – bulion i szynka są dostatecznie słone.
Potrawę możesz podać tak jak my na dzień drugi – posypaną prażonym słonecznikiem.